Силистренският хор „Седянка” на пръв фестивал за православна музика в Лудогорието

Share This:


Силистренският Смесен хор „Седянка” при НЧ „Доростол” Силистра – диригент Лидия Кулева, ще участва на 12 май в първия по рода си не само в село Медовина, Поповско, но и в Североизточна България национален Православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий”, който ще бъде проведен в едноименния храм в селото, която навършва 159 години от построяването му. Проявата е под патронажа и с благословията на Негово Високопреосвещенство Русенския Митрополит Наум и с решение на Светия Синод на Българска православна църква.

Приобщаване към вярата и към духовните ценности на българските граждани е идеята на инициативата, подобна на която са проявата „Православни песнопения” в храм „Света Троица” в град Габрово и в София – фестивал за деца „Осанна във висините”, изпълняващи православни църковни песнопения и духовни песни.
 
В селото от Лудогорието ще участват с по 3 песни изпълнители на църковнославянски и на византийски песнопения (в групи под и над 18), представители на храмове, читалища и др. от цялата страна.
 
В програмата е предвиден концерт на гост изпълнителите Даниел Спасов и Милен Иванов, познати от екрана на БНТ. Концерт на отличените хорове ще има вечерта същия ден и в храм „Успение Богородично” в град Попово.
 
Проявата на седенкари в Лудогорието е своеобразна генерална репетиция за участието на формацията в международен конкурс в град Тузла в Република Босна и Херцеговина, в който никога досега не се е включвал български хор. Сред съперници от други страни, най-вече от бивша СФРЮ и Балканите, силистренци ще представят образци от църковни православни песнопения от български и  руски автори, както и светска програма.
 
Смесен хор „Седянка”, в който отскоро има и нови попълнения от певци в различните „партии” миналата и по-миналата година на два пъти взе награди от международни конкурси – в Добрич и в Кишинев – Република Молдова. Наесен предстои по инициатива на хористите и на най-старото в област Силистра читалище да бъде проведена вечер, посветена на две годишнини, за което се очаква отново партньорство на община Силистра: 120 години на първото в града Музикално дружество „Гайда” и 110 години на Музикално дружество „Седянка”, изнесло на гърба си голяма част от културния живот на града в т.нар. румънски период – 1918-1940 г.
 
Между 2006 и 2013 г. награди в различни театрални конкурси имат доайенът на колектива Стоянка Неделчева, Галина Енева, Николета Иванова, ДоротеяЖивкова, Любен  Стоев, Петър Иванов, Ивайло Димитров. Награда, ДимитърПехливански, Марин Иванов и др. Съставът участва в международно турне в Украйна по проект „С България в сърцето” с представления за алфатарци в селата Олшанка, Станковата и Добра“.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com