Силистренският театър отчете успешна 2016 година. Новите заглавия в репертоара му през 2017-та? Помага ли общината?

Share This:


Текст и снимка Алексей МИНЕВ

С отлични резултати от зрителски посещения и финансови постъпления приключи календарната 2016 година Драматично-кукленият театър в Силистра, съобщи неговият директор Златина Станева. /На снимката долу/
25 000 зрители са посетили над 400 спектакли на театъра през 2016 г., като са гледали 25 различни драматични и куклени постановки в богатия репертоарен афиш на силистренския Храм на Мелпомена. От продадените билети собствените приходи на театъра са 86 000 лева. В сравнение с 2015 г. увеличението на зрители и спектакли са повече с почти 20%, от което в театралната каса са влезли допълнително 11 000 лв. Според Станева в цяла Североизточна България вече добре познават работата на силистренските театрали, които са постоянно канени в училища, детски градини и читалища в съседните области.

Кои ще са новите пиеси, които ще се поставят на силистренска сцена през 2017 година?

През новата 2017 г. вече са планирани 4 премиери на драматични пиеси от балканската драматургия, допълни Златина Станева. За края на януари на силистренската сцена за пръв път ще се играе пиесата „Емигрантска мечта” на хърватския драматург Мате Матишич с режисьор Васил Василев. През февруари в Силистра се очаква македонският режисьор Мирослав Петкович, който ще поставя комедията „Хайде, душко, убий ме” от турския писател Азиз Несин.
Сред амбициозните проекти е и постановката на „Леопардът-глиган” от румънския драматург Мирча Йонеску. Комедията, обявена за най-добра през 2010 г. в северните ни съседи, ще бъде поставяна от Юлиан Ургулеску, който през последните години се изявява на театралната сцена в Нови Сад.
В премиерния план на театъра за догодина не са забравени и най-малките зрители. През март се очаква силистренчетата да се радват на словашката куклена пиеса „Плашилото и щъркелчето”, поставена в Силистра от молдовския режисьор Светлана Раду. Теодора Попова ще работи върху постановката „Работна Мецана” по Леда Милева.
За пръв път на силистренска сцена ще се постави пиеса от т.нар. семеен театър. Уточнява се дали пиесата на Румен Николов „Ряпа, ама тиква /генно-модифицирана приказка/” да бъде режисирана от Милена Мавродинова като куклена или драматична постановка или да бъде поставена като мюзикъл.

Проблемът с пристройката

Докато в Драматично-кукления театър в Силистра правят планове за творческата си дейност през новата 2017 г. в общинската администрация търсят фирма, която да събори пристройката към сградата на Художествената галерия. Както стана известно преди време, строежът, направен преди над 44 години бил незаконен, а през последните десетина години станал и опасен. В него открай време се помещаваха кабинетите, гримьорните и работилниците на бившия Куклен театър, а днес на Драматично-кукления. Според строителни експерти укрепването на пристройката не било възможно и тя трябвало да се събори. Така Мелпомена ще остане без храм в Силистра, коментира Златина Станева. Голямата сграда на бившия Драматичен театър е в окаяно състояние и също е опасна за всякаква дейност, въпреки, че приютява концерти, събрания и тържества. Според Станева, ако се положат усилия сградата да стане поне безопасна, театърът може да се премести в нея.
Имайки предвид обаче отношението на общинското ръководство към театралното дело в Силистра това е утопична идея.

Помага ли община Силистра финансово на собствения си театър?

От всички 6 драматично-куклени театри в България, само община Силистра няма договор с Министерството на културата за смесено финансиране на сценичното изкуство и на практика не помага по никакъв начин на своя театър.
Според официална справка на културното министерство за всички драматично-куклени театри в България, Във Враца, Пазарджик, Плевен, Хасково и Шумен местните общинските бюджети отделят средно по 100 000 лв. годишно за своите театри, докато в Силистра се дават нула /0/ лева.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com