Силистренският музей получи важни и скъпи културни ценности от НАП-Варна


Тази публикация е прочетена 6712 пъти!

Близо 600 антични монети и други културни ценности предостави НАП-Варна на историческия музей в Силистра в края на декември, съобщиха от данъчното в морската столица. Оттам уточниха, че ценните антики са отнети от силистренския съд в полза на държавата от иманяри.
Колекцията на музея ще се разнообрази с бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са римска бронзова монета на император Траян /98-117 г./, римски бронзови монети от III-IV век и медни византийски монети от VI век.
Освен монетите, от отдел „Държавни вземания“ при НАП-Варна са предоставили на музея бронзови стрели от IV-III век пр. Хр., бронзови фибули със следи от посребряване – изработени през II-IV век. Сред експонатите на музея ще могат да се видят и ювелирни инструменти от IV-III век пр. Хр. и бронзови медицински инструменти от II-V век. Токи, висулки, начелници, бронзови маниста от IV-III век пр. Хр. и още много други антики обогатиха фонда на музея.
„През последните няколко години сме предоставили на музеите в Провадия, Русе и Шумен значими и безценни антики, открити на територията на България и отнети в полза на държавата. Желанието ни е да опазим част от богатото ни историческо минало, да съхраним културно-историческите ценности за идните поколения“, заяви териториалния директор Милена Колева от НАП-Варна.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com