Силистренският ансамбъл “Ритъм” с концерт за българите в Румъния по идея на фондация “Бъдеще-2008”

Share This:


Концерт с участието на силистренския ансамбъл “Ритъм”, чийто ръководител е Росен Атанасов, организира преди дни единствената в България неправителствена организация “Бъдеще-2008”, която помага на православните етнически българи в Румъния да запазят културната си идентичност, съобщи нейният председтале Ивайло Ангелов.
“Концертът премина с голям успех и изпълнението на танцьорите от ансамбъла беше прието с много овации и аплодисменти от публиката в град Попещ-Леордени”, разказа Ангелов. По думите му, идеята за този концерт е била лично негова – в качеството на председател на фондация “Бъдеще-2008”, но инициативата била приета положително от отец Йоан Соломон от католическата църква в Попещ-Леордени.
“Нашата оргнизация не за първи път организира такива културни мероприятия за българите в Румъния, но за първи път организираме подобно мероприятие за българската общност в град Попещ-Леорден с идея да ги запознаем с българския фолклор, традиции и обичаи. Освен самия концерт, ние подарихме различни материали отново за местните етнически българи, които изучават там български език под формата на неделно училище -книги, илюстровани туристически карти на България, както и дискове-самоучители по български народни хора, а освен това и дискове, озаглавени “Това е България”. Получихме ги от Държавната агенция за българите в чужбина. Надяваме се и имаме желание в бъдеще да успеем да организираме подобни мероприятия и за други български общности в Румъния, както в Молдова и Украйна”, коментира Ивайло Ангелов.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com