Силистренската фондация “Бъдеще”, единствена с ангажимент към нашите сънародници в Румъния, документира българска църква в северната ни съседка


Тази публикация е прочетена 2022 пъти!

Представители на единствената в България неправителствена организация, която помага на православните етнически българи в Румъния, за да могат да си запазят културната идентичност – силистренската фондация „Бъдеще-2008“ се завърнаха от поредното си посещение при своите сънародници в Румъния, съобщи председателят на организацията Ивайло Ангелов. “Тази наша експедиция имаше за цел да заснеме и проучи състоянието на част от българските исторически обекти и паметници на територията на Северна Добруджа в Румъния, където документирахме български надгробен кръст в двора на бившата българска черква в село Черна /област Тулча/, а освен това посетихме и къщата-музей на румънския поет с български произход Панайот Станчов /На снимката/ с прозвище Черна в едноименното село”, разказа пред “Уеб Силистра” Ивайло Ангелов.
Той съобщи още, че в поредната благородна мисия е участвал и силистренския поет Михаил Жеков, изразил съпричастност към каузата на фондацията.

Ето какво сподели пред “Уеб Силистра” Ивайло Ангелов”:

“Музеят на Панайот Станчов е поддържан в добро състояние. В град Мачин в област Тулча заснехме надгробен български паметник в двора на местната бивша българска черква, който беше в сравнително добро състояние. Освен това бяхме и в град Исакча, където открихме войнишки румънски паметник с имената на доста етнически българи. Посетихме и бившия български манастир Кокош /Северна Добруджа/, съграден от български майстори. Бяхме и в село Никулицел, където също открихме бившата българска черква и много надгробни кръстове в местното гробище с български фамилии на тях – свидетелство за това какъв е бил етническият характер на селото преди. Вторият ни ден посветихме на град Браила със среща с председателката на местното българско дружество “Христо Ботев” – Мария Ганчева. Тя ни показа българските места и обекти в града, свързани с българското Възраждане и научихме за миналото и проблемите през настоящето на местната българска общност. От наша страна беше подарено пано със символите на България за тяхното дружество”.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com