Силистренската НАП отчита двоен ръст на подадените по интернет декларации


Тази публикация е прочетена 1341 пъти!

308 са постъпилите в офиса на НАП в Силистра годишни декларации от физически лица за първия месец от кампанията, съобщават от финансовото ведомство край Дунав. Оттам поясниха, че 185 от декларациите са подадени през интернет с електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК). Това прави 60% от общия брой подадени декларации, докато за същия период на миналата година по интернет са подадени 33% от всички декларации на физически лица.
Възможността да се декларират доходи с ПИК се използва все по-често от гражданите – 98 от подадените по електронен път годишни декларации са с ПИК, а 87 – с електронен подпис, уточняват още от силистренската НАП.
Персоналният идентификационен код може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната, без значение от постоянния адрес на гражданите. Издава се безплатно и с него бързо, лесно и безпроблемно се подават документи по електронен път към приходната администрация.
За улеснение на своите клиенти НАП постоянно се стреми да разширява услугите, които могат да се ползват с ПИК. Към момента те са вече повече от 20 – подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията към НАП и към общините, проверка на трудови договори и осигурителен доход, подаване на искане за издаване на документи, възможност за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com