Силистра сред 17 общини в България, събирали незаконни такси. Прокуратурата иска отмяна на наредбите

Share This:


По разпореждане на Върховна административна прокуратура /ВАП/, упражнявайки надзор за законност, са проверени общинските наредби в 22 общини в страната, информираха от ВАП, цитирана от Дарик. Сред тях е и Силистра. От окръжните прокуратури в страната са подадени 17 протести до административните съдилища с искания за отмяна на норми от общински наредби, незаконосъобразно регламентиращи задължения за заплащане на такси за такса за т. нар., „предварително съгласие” за промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд, съобщиха от държавното обвинение.
В хода на проверката е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети в общините в страната, е регламентирана местна такса, без законова основа, като гражданите и организациите незаконосъобразно са натоварени с финансова тежест.
ВАП напомня, позовавайки се на Конституцията, че общинският съвет определя размера на местните данъци при условия, по ред и в границите, установени със закон.
Според Закона за опазване на земеделските земи пък при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд, включително в посочените случаи за земите от общинския поземлен фонд, се заплаща местна такса, определена от общинския съвет.
В нарушение на законовия регламент от общинските съвети са регламентирани такси и за получаване на т. нар. „предварително съгласие”, получаването на което е само етап от промяна на предназначението и по този начин се достига до положение да се дължат две плащания в една процедура.
Стореното е в противоречие и с изисквания от Закона за местните данъци и такси, тъй като не могат да се обосноват материално-технически и административни разходи за общината по извършване на услугата „предварително съгласие”, и то допълнителни, тъй като съобразно законовото разрешение таксата за промяна на предназначението постъпва именно в бюджета на общината.
Общините, в които общинските съвети са регламентирали тази незаконосъобразна такса са: Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com