Силистра сред градовете с най-мръсен въздух в България според СЗО

Share This:


Живеещите в областите София град, Стара Загора, Русе, Плевен и Силистра, както и в град Бургас дишат най-мръсния въздух в България, показва интерактивна карта на Световната здравна организация, която днес публикува ново изследване за качеството на въздуха по света. Жителите на останалите области у нас също дишат мръсен въздух, но в по-малка степен.

Оказва се, че 92% от населението по света диша замърсен въздух.

Данните са събрани чрез сателитни измервания, въздушни транспортни модели и наземни мониторингови станции, разположени на повече от 3000 места – в градове и села. Проучването е направено съвместно с университета в Бат, Великобритания.

Около 3 милиона смъртни случая годишно се свързват с излагането на замърсен въздух в околната среда. Замърсеният въздух навън и в затворените помещения е причината за общо 6.5 млн. смъртни случая годишно (11.6% от всички смъртни случаи по света).

Близо 90% от местата с не просто замърсен, а смъртоносен въздух са в държави, където хората имат ниски или средни доходи. Сред тях са Нигер, Мали, Мавритания, Алжир, Либия, Индия, Пакистан.

Новият интерактивен модел показва, че 1 от всеки 9 смъртни случая е свързан с излагане на замърсен въздух.

Най-чистият въздух в света дишат в Австралия, Канада, САЩ, Швеция, Финландия, Норвегия, Исландия.

Решения на проблема със замърсения въздух, който причинява болести и смърт, има – с устойчив транспорт в градовете, управление на твърдите отпадъци, достъп до възобновяеми източници на енергия и т.н., отбелязват от СЗО.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com