Силистра се готви за зимата: 66 машини чистят пътищата, болници и институции в областта готови за действие

Share This:


Общо 66 машини ще работят по зимното поддържане по пътищата в Силистренско, като на 26 критични участъци е предвидено да има стационирани влекачи. На места с приоритетно значение са поставени снегозащитни огради. Това стана ясно на работно заседание на Областния съвет за сигурност и представители на различни институции за готовността на областта за зимния сезон.
По преценка на специалистите по зимно поддържане, за обработка на пътищата в Силистренска област е най-подходящ осоленият пясък. Трябва да се осигурят 1200 тона промишлена сол, 700 тона минерални материали (пясък) и 25 тона студена асфалтова смес. Изготвени са списъци на местата за поставяне на бариери при спиране на движението, на участъците със снегонавявания, на местата за настаняване на хора от закъсали автомобили и план за въвеждане на временна организация на движението при влошени метеорологични условия по първостепенната пътна мрежа на територията на Областно пътно управление Силистра. До края на ноември предстои да бъдат сключени договорите за снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа в общините в областта.
Изпълнителният директор на „Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД е наредил на пристанищата в Силистра и в Тутракан да преминат към есенно-зимна експлоатация на машините, съоръженията и уредите на базата на общ план. От Областната администрация в Силистра съобщиха, че до края на ноември предстои среща в Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – дирекция „Русе, поделение „Силистра“ с всички собственици на кораби и на представители на пристанищни оператори. При евентуален ледоход корабите и плаващите устройства ще бъдат базирани на предварително определени места.
В повече от половината училища и извънучилищни звена и в детските заведения в област Силистра е осигурено алтернативно отопление. В 44 от училищата и извънучилищните звена на областта има осигурени медицински лица, а останалите 6 се обслужват от лични лекари.
Според Регионалната здравна инспекция в Силистра е актуализиран списъкът на пациентите на хемодиализа и на родилките. Направени са предварителни разчети с фирмата, осигуряваща транспортирането им. Болниците в Дулово и Тутракан, съответно с 10 и с 19 резервни легла за спешни случаи и родилки, също създават организация по медицинското обслужване в съответните общини и територии. Окомплектовани са спешните медицински екипи и в Центъра за спешна медицинска помощ Силистра, където е проведена подготовката за работа в усложнена зимна обстановка. Актуализиран е планът в Дома за медико-санитарни грижи за деца в Силистра.
Изграденият Областен оперативен щаб на Българския червен кръст в Силистра е в постоянна връзка с НС на БЧК и с областния склад, намиращ се в област Добрич, като се поддържа минимален оперативен бедствен запас.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com