Силистра отбелязва 143 г. от Освобождението си от османска власт

Share This:


Днес Силистра отбелязва 143 години от Освобождението си от османска власт. 

В катедралния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков отслужи, заедно с градското духовенство, молебен за здраве и благоденствие. 

Венци и цветя ще бъдат поднесени в 11:30 часа пред паметната плоча, която бележи влизането на руските войски в града. Събитията са част от програмата “Пред олтара на свободата”, продължаваща в Силистра на 19 февруари с възпоменателна проява пред паметника на Васил Левски и на 3 март – национален празник на Република България – с тържество, съобразено с противоепидемичните мерки.

Ето и историческите събития по освобождението на Силистра:

На 12 април 1877 г. Русия обявява война на Турция. Руската армия преминава река Прут и през Румъния се насочва към Дунав, като разполага военните си части по цялото протежение на левия бряг – от Железни врата до Делтата.

Първото преминаване е на 10 юни между Браила и Галац в Северна Добруджа от генерал Цимерман. Създава се впечатление, че военните действия ще се водят в добре укрепеният “четириъгълник” – Русе-Шумен-Варна-Силистра, от овладяването на който зависи и целият изход на войната.Силистренската крепост е част от “четириъгълника”. Изградена е от редица съоръжения, разположени в дъга около нея. От запад на изток това са: Танир табия, Мустафа табия, Кючук, Орду, Иланди, Меджидие и Джермен. През тази редица от фортове се намира венец от редути, между които се извисява Араб табия.

През 1877 г. целият този пояс е подсилен с редути отпред. Изградено е и здраво предмостие на румънския бряг, което позволява провеждането на турски атаки към Кълъраш. Решава се да се построи потонен мост между двата бряга.

В Силистра в навечерието на войната е съсредоточена около 25-хилядна войска. Има малко кавалерия, артилерията е разположена в каменни укрепления по брега. По река Дунав патрулират кораби. Гарнизонът на града е около 5-6 хиляди души. В града имало и около 150 черкези и няколкостотин души башибозук, които понякога тормозели населението, но като цяло турската войска се държала дисциплинирано. Населението е било около 40 хиляди жители, две трети от които – мюсюлманско. Руското командване обсъждало военни действия навътре в “четириъгълника”, за да не се допусне турско нахлуване на север от река Дунав.

Операцията по изолиране на турските гарнизони се предвижда за м. август. Строежът на потонния мост разтревожва русите и руското командване настъпва към Кълъраш с Втора кавалерийска бригада и бригада от Втора Донска артилерийска дивизия. За подсилване на отбраната на Силистра турците разполагат на острова срещу града батарея и 6 оръдия, копаят се землени съоръжения по крайбрежието, подготвя се здраво пристанище.

Неочаквано на 27 септември 1877 г. турците започват да демонтират потонния мост, лодките са разглобени. В същото време копаят окопи на остров Гопа. Между острова и крепостта постоянно се движат лодки със съоръжения и хора, разнасят се пушечни изстрели. В началото на ноември турците правят военни учения на форта Араб табия. През същия месец две турски пехотни роти атакуват руските позиции, има и десант, но са отблъснати и имат големи загуби.

На 10 декември 1877 г. Осман паша капитулира в Плевен и с това започва руското настъпление в “четириъгълника”. Добрич е превзет от руските войски на 27 януари 1878 г. Турците търпят и други поражения и на 31 януари искат мир като приемат всички условия на русите, едни от които са да освободят Русе и Силистра.

Към Силистра се отправя Втора бригада на Първа Донска дивизия с командир генерал-майор Андрианов. На 5 и 6 февруари той се среща с коменданта на Силистра Селями паша и се договаря турската войска да се изтегли към Варна.

В ранната сутрин на 22 февруари (10 февруари – нов стил) 1878 г. комендантът на силистренската крепост, придружен от двама парламентьори, с коне потегля за село Алмалий, където са били лагерът на руските полкове и главната квартира на руското командване. След час комендантът на силистренската крепост, който е и командир на гарнизона, се връща в Силистра с парламентьорите и договореното оттегляне на турските войски.

Турските войски се нареждат в строй и чакат заповед за потегляне. Настъпват решителни минути. Християнското население се покачило по стените на кпрепостта от държавната болница до Дунавската порта, а турското население – от болницата до Чаир махале. След дадения сигнал започва предаването на крепостта от турците на русите. Първо турската флота, която била на зимовка в “Лома”, излиза на открития Дунав и по течението потегля за Десния Дунав. Пехотата, кавалерията и артилерията напускат Силистра през Западната порта, през шосето за Шумен, покрай Калипетрово, начело с музиката си, която свири прощален военен марш.

Победоносните руски войски приближават силистренската крепост, но са все още отвън, като заемат разстоянието от Цариградската врата до Дунавската врата. Руските войски под звуците на своята военна музика навлизат в Силистра. Освободителите са посрещнати тържествено от населението – с хляб и сол и нарочно организирано площадно тържество – всички плачели от незапомнено вълнение и споделяли радостта си от дълго чаканата пет века свобода.Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com