Силистра на 26-то място в страната по средна работна заплата за първите три месеца на тази година

Share This:


Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Силистра към края на март, 2016 г., се увеличават с 3.7% спрямо края на декември 2015 г., като достигат 21.9 хиляди, сочат данните на Националния статистически институт/НСИ/. Спрямо края на четвъртото тримесечие на миналата година в обществения сектор има увеличение на наетите лица с 1.7%, а в частния – увеличението е с 4.7%.
В края на март, тази година, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Силистра са с 2.6%, или с 0.6 хил. по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор има увеличение с 2.5%, а в частния има намаление с 5.0%.
Средната брутна месечна работна заплата за януари, 2016 година, в област Силистра е 654 лв, за февруари – 652 лв. и за март – 683 лева.
През първото тримесечие на настоящата година средната месечна работна заплата в област Силистра намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. с 0.4% и достига 663 лева.
През първото тримесечие на 2016 г. средната работна заплата в област Силистра нараства спрямо същия период на предходната година с 10.5%, като в обществения сектор средната работна заплата нараства с 6.3%, а в частния – с 12.8%.
В сравнение с останалите области на страната през първото тримесечие на тази година област Силистра е на 26-то място по показателя средна работна заплата. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 265 лв., Стара Загора – 903 лв. и Варна – 899 лева.
Данните за статистимческото проучване са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда, поясняват още от НСИ.
Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии – териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com