Силистра на бунт срещу високата цена на водата. Пълен текст на протестна декларация от БСП


Тази публикация е прочетена 9224 пъти!

Над стотина силистренци се събраха днес пред сградата на Областната администрация на мирен протест, заради високата цена на водата, която се предвижда да влезе в сила от 1 януари, следващата година. Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ трябва да приеме предложените нови цени на водата в редица градове до края на годината и ако те бъдат гласувани, най-скъпа вода в България ще плащат жителите на Силистра – 3,29 лв./куб.м. Протестът бе организиран от общинската структура на БСП в Силистра, а нейният лидер Георги Кирилов обяви, че ако не бъдат запазени старите цени на водата, ще бъдат предприети протестни действия и гражданско неподчинение с блокади на основни улици в дунавския град. Протестиращите приеха и декларация, в която поискаха оставката на управителя на “ВиК”-Силистра.  /Пълен текст на декларацията – по-долу/ Недоволните издигнаха плакати с надписи: “Един път увеличение, втори път – увеличение, трети път няма търпение”, “Няма да плащаме златна вода”, “Водата изпира всичко, освен позора” и поискаха оставката на управителя на “ВиК”-Силистра. Голяма част от хората, участващи в мирния протест, подчертаха, че имат ниски месечни доходи и новата цена на водата ще е непосилна за тях, която ще наруши сериозно семейните финансови баланси. На същото мнение бяха и пенсионерите.В края на протеста участниците повдигнаха и темата за болезнения през последните две години проблем на Силистра – преминаващите през града тирове. Те поставиха условие този проблем също да бъде решен в най-скоро време, като в противен случай отново заплашиха с блокади на улици и пътни артерии.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СРЕЩУ ВИСОКАТА ЦЕНА НА ВОДАТА:

ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ВИСОКАТА ЦЕНА НА ВОДАТА
Ние, гражданите на гр. Силистра, събрани на този мирен протест сме сериозно притеснени от планираното шоково поскъпване на водата за битови нужди. Ние, силистренци сме на последно място в страната по доходи,  на едно от първите по безработица и на първо място в страната по цена на водата. Определената от КЕВР цена на водата е непосилна за местното население. Затова, днес събрани пред сградата на областната управа

ЗАЯВЯВАМЕ:

– Не приемаме шоковото поскъпване на водата, на фона на ниските доходи,  мизерни заплати и пенсии;

– Искаме незабавна оставка на управителя на ВиК;- Настояваме за пълна прозрачност при ценообразуването;

– Настояваме цената на водата да бъде отново обсъдена на заседание на асоциацията по ВиК;

– Настояваме областния управител, като представител на държавата да защити интересите на гражданите на Силистра;

Ако тези наши искания не бъдат изпълнени ще започнем мащабна протестна кампания срещу произвола на местните и държавни чиновници, които вдигат цената на услугата без основание. Ще организираме митинги, демонстрации и гражданско неподчинение!
Не на високата цена на водата! Искаме справедливост!
БСП-СИЛИСТРА

 


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com