Силистра в сърцето на Сияна Пламенова Георгиева


Тази публикация е прочетена 4076 пъти!

Силистра в моето сърце

Нашата родина е най-красива! Почти всеки град е свързан с нейното патриотично минало. Един от тях е моя роден град Силистра – там, където съм се родила, живея и уча.

Град Силистра е разположен в Североизточна България, по поречието на красивата река Дунав, извираща от планината Шварцвалд – далечна Германия. Силистра има прекрасна природа и много забележителности. Има славно минало и може би още по-проспериращо бъдеще. Много хора в днешно време напускат родните си места и България. Защо? – въпросът, който често задавам. Нима тези хора ще открият уют, спокойствие и уединение далеч от своите близки, роден дом и бащино огнище?

Аз се занимавам с лека атлетика, балет и народни танци. Веднъж годишно с народните танци излизаме извън границите на моята родина – в Сърбия, Гърция, Румъния. Тогава ние сме близо до родината си, но едновременно и далече от родния кът.  Когато съм далеч от моя роден дом, се чувствам сякаш съм на другия край на света, но когато се върна в моя роден град съм спокойна, защитена и много по-щастлива. Занимавам се с тези мои хобита, защото ми доставят удоволствие. Щастлива съм, че се занимавам с това, което искам, тук, в този малък, но в сърцето ми голям град. Тези мои хобита ми дават възможност да се запозная с културите на другите страни и още повече да оценя родината и своя роден град. Тази година бяхме в Гърция, където видяхме много българи, имаше дори и от нашия град. Те разпознаха българските носии и сякаш с тях пренесохме късче от България, на хората далече от своята родина. Когато разбраха, че сме от Силистра заявиха, че е най-хубавият български град, с което се почувствахме горди и щастливи, че и хора от други градове го оценяват. Въпреки че бяха далеч от родния си дом, те притежаваха онази любов, която силно гореше и ние със своето посещение допълнително я разпалихме и пренесохме българския дух.

Природата в града ни е много разнообразна. Дунавската градина е една от най-приятните места за отдих. Има детски площадки, където хората прекарват свободното си време и се наслаждават на своите деца сред природата. Има също фонтани, светещи през нощта, които придават на Дунавския парк  вълшебна гледка. Зеленината, растенията и дърветата освежават въздуха и украсяват градината. Често се срещат и много обитатели като птици и катерички, вдъхващи спокойствие и красота на целия този пейзаж. Силистра е известна с вековния дъб, намиращ се на края на Дунавската градина. Този дъб е известен и като дървото на влюбените, поради поверие, според което, ако двама влюбени застанат под него, любовта им ще бъде вечна. И всичко това – цялата тази вълшебна красота е побрана в този малък град. Ненапразно през 1898 г., Николай Макариополски описва Дунавската градина като „добро място“. Родният ми град е едно от нещата, с които се гордея. Силистра е част от Добруджа – житницата на България. Тук се отглеждат различни култури, защото земята е много плодородна, което също е гордост за жителите на града. Резерватът „Сребърна“ е включен в списъка на Юнеско, защото там живеят редки видове пеликани. На територията на област Силистра, се намира и много рядък вид дърво – блатен кипарис, намиращо се единствено тук от цяла България.

Има много исторически забележителности, разкриващи славното минало на града. Тук се намират римската гробница и крепостта „Меджиди Табия“. Има археологически, исторически и етнографски музеи, както и паметници на борци за свобода. Някои от тях са и дейци, свързани с историята на нашия град. Силистренският театър носи името на Сава Доброплодни, а библиотеката е наречена на Партений Павлович. Градът ни е бил посещаван от много бележити исторически личности като Софроний Врачански, Лев Толстой, Васил Левски, цар Симеон, цар Ивайло.

Името на моят град се е променял с вековете. Първо е бил наричан Дурусторум, означаващо „яка крепост“. По-късно Дуростеро, Дуросторон, Доростол, Дръстър и още много други, предшестващи името Силистра.

Нашият град се слави с още много събития и факти, но най-важният е, че жителите оценяват своя град и държат на него, и въпреки че сега го напускат, рано или късно ще се върнат към своите корени. Аз обичам моя роден град и го нося в сърцето си. Надявам се някой ден да го прославя и с това да допринеса, да бъде по-добро и желано място за живеене,  така, че да има развитие за младите хора и да не го напускат, а с общи усилия да изградим светлото му бъдеще.

FB_baner_ese


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com