Силистра в сърцето на Пресияна Драгомирова Дончева

Share This:


Силистра- това е град със славна история, град с красиви забележителности, град мой роден където живея, уча и обичам. Силистра- моето всичко!

Да, аз обичам безкрайно много моят град Силистра, но знам че ще дойде момента когато порасна и  трябва да продължа образованието си, далеч от моят роден град. Но дали някога пак ще се върна в моята Силистра?

Дано- но сега ще ви разкажа за родния ми град, защо го харесвам и обичам.

-Силистра се намира в североизточната част на България. Градът  е основан още отпреди 5000 г. преди новата ера от траките. Едни от старите забележителности на града са: разкопките до Дунавската градина, крепостта Меджи табия където често ходя на разходка с моето семейство. Имаме много паметници: Дочо Михайлов, 31-ви полк, Стефан Караджа и  др. Художествената ни галерия се намира в центъра на града. Тя се помещава в красива сграда, която датира от 1890 г. В галерията са изложени над 1500 произведения на изкуствата- живопис, графика, скулптура и др. Археологическия музей е учреден на 18 ноември 1898 г. като училищна сбирка към държавното педагогическо училище в града. Етнографския музей в Силистра е открит през 1967 г.

-Моето любимо място за разходка с приятелите ми е Дунавския парк. Той е красив винаги в своя си сезон. Зимата приказно бял, пролетта е разпъпващ от багри, лятото е приказно цветен, а есента обагрен в жълто, червените нюанси на своя художник. Парка е винаги чист, подреден , пълен с живот в него. Децата играят в детските кътчетата, възрастните хора са насядали по пейките и си говорят сладко-сладко. За всекиго има по нещо в нашия парк. Ходила съм в много паркове, но като нашия няма никъде!

-От 5 годишна възраст се занимавам с балет. Балета е всичко за мен-дисциплина, стойка, стил, класа, величие, красота и хармония. Танцувам в балет „Лиденс” при г-жа Лидия Маркарян. Тя ми е като втора майка- научила ме е на толкова много неща. Ходила съм на много участия и състезания с балета имам един сребърен и един бронзов медал. Представяли сме град Силистра навсякъде в България. Горда съм, че живея, уча и се развивам в този град. Уча в най-доброто училище ОУ„Отец Паисий” с най-добрите преподаватели- поклон пред всички вас. В училище имаме фанфарен оркестър и мажоретен състав. Аз съм мажоретка. Училището ми има и униформи, с които се различаваме от другите училища. Тази година моето училище навърши 155 години от основаването му- беше един невероятен ден под наслов „Нека да е българско”. Всички бяхме с носии, така си припомнихме традициите и обичаите по времето на нашите баби и дядовци. Също така съм ходила на народни танци в училището, обичам народната музика и българските хора.

-Другата ми страст е спорта, ходя на лека атлетика, откъдето имам бронзов медал от трибой в гр. Добрич. Също много обичам да играя волейбол. Всеки път когато имаме час по Физическо, играем с всичките ми приятели и става много забавно. Художествената гимнастика за мен е много красив и нежен спорт. Следя с голям интерес развитието на златните момичета. На скоро присъствах на техния бенефис в зала Арена Армеец в столицата на България. Беше едно невероятно изживяване за мен, но все пак нещо в сърцето ми липсваше- и това беше моят роден град. Нямах търпение да се прибера в моята Силистра- при моето семейство, моите роднини, моите учители, треньори и най-вече при моите приятели, без които не мога!

Това е моята Силистра- моето всичко! Това е моят град- чист, слънчев, уютен, красив, величествен, може да е малък, но с голямо сърце, това е моята Силистра!

FB_baner_ese


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com