Силистра в сърцето на Мария Венелинова Андреева

Share This:


Силистра – една от първите думи които научих. Един на пръв поглед малък и незначителен град. Град,  в който не се случват много неща, който сякаш е заспал. Но въпреки това винаги съм изпитвала гордост, когато казвам: ,,От Силистра съм”. Винаги, когато отивам другаде, искам да се връщам. Усещам Силистра като моето място. Когато вървя из него, се чувствам щастлива и жизнена. Това е един наистина красив, малък и спретнат град.

Когато бях малка и не бях излизала много от Силистра, за мен това беше центърът на света. Беше най-великият град, градът на градовете. С времето аз осъзнавам, че не е така, но моят роден град си остава най-скъп за мен. Защото точно тук съм израснала и точно тук изживявам най-хубавите си години. Тук съм станала това, което съм. Всяка случка, всяко място, всеки спомен – те са изграждали нас и нашите характери, на децата на Силистра. Аз знам и искрено се надявам, че все повече хора смятат нашия дунавски град достоен за израстване на децата им.

Вървя и виждам щастливи и усмихнати хора. Защо ли? Може би защото я няма тази безредица, която другаде присъства . Хората не бързат толкова, отивайки към ,,сериозните си задължения”.Не сме толкова вглъбени в самите себе си. Силистренци умеем да се наслаждаваме на малките неща. Ние не подминаваме уличните музиканти, не игнорираме поредния плакат, който ни приканва за нещо. Вглеждаме се и в най-дребните неща, защото те ни навяват спомени и радост.

А аз имам спомени навсякъде. Вървя и виждам пегаса, който всеки път ме приканва да седна в него и да полетя към един приказен свят. Сядам и политаме над Силистра. Той ме отвежда в света на спомените. И виждам детството си. Ето го дървото, на което се катерех като малка, ето я площадката, с която не се разделях, павилиона, от който мама ми купува сладолед! Разпознавам отвисоко театъра и галерията – мястото за изкуство. Там, където хората са откъснати от скучното ежедневие и където осъзнават какво значи да си Човек. Където артистичните души се чувстват на мястото си. Две различни места, които казват едно и също нещо-Изкуството е най-красиво! А това изкуство е навсякъде из Силистра. Красиви са всички улички, всеки квартал, всяка сграда и всяко най-обикновено дърво. Изящен е и самият Дунав…Гледам го и се радвам,че имам възможност да го виждам толкова често. Той е бижуто на Силистра, едно от многото неща, които го правят уникален. Ами  Крепостта? Всички там се чувстваме  като свободни птици. Изкачвайки стълбите, ние изкачваме стълбите на щастието. Летя над детството си, над спомените си и ги изживявам пак. Това се случва всеки ден с мен. Летя из улиците, из парка,минавам покрай родното училище и се сещам за безгрижните дни, в които играехме по цял ден навън. Всичко това ме прави щастлива… Това ме кара с носталгия да се връщам в миналото и с копнеж да мечтая за бъдещето. В това се крие смисълът да живееш в малък  град.Тези неща, уж малки, значат много.Точно това прави този най-обикновен и скучен град най – специалният на света за гражданите му…

След години може би няма да живея тук. Ще отида в голям град, който ще е толкова студен за нас,толкова безсмислен и пълен с хаос. Но  винаги ще се връщаме в най-прекрасната Силистра. И ще си спомняме…за тези така малки и незначителни неща, които са ни дали толкова много.

FB_baner_ese


Comments

comments

2 коментара за “Силистра в сърцето на Мария Венелинова Андреева

 • 21.11.2016 в 22:27
  Permalink

  Браво, Мария! Чух как бие сърцето на Силистра в твоя прекрасен текст, в който детството обещава да не свършва. Благодаря ти, че ме върна в него!

 • 23.11.2016 в 21:17
  Permalink

  Сърдечни поздрави за чистота в мислите ти, Мария! За тази откровеност и неподправена правдивост в думи, които пълнят не само сърцето, а и очите на поколения.
  Силистра е щастлива с деца като теб. Те са тези, които поддържат живота и възстановят пулса й на едни от най-старите градове в Европа, където дейността на жителите й никога не е спирала. Твоите думи са доказателство, че тази жизненост ще е вечна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com