“Силвин-2016”: Виното е най-интелигентната напитка

Share This:


Тутраканецът Стефан Младенов бе коронован за тазгодишния цар-лозар по време на 19-то издание на фестивала за домашно вино “Силвин” в Силистра. Награда за вино на годината спечели Мирослав Миткин. Виктор Михалев и Иван Бялов от Калипетрово взеха първите награди за бяло и червено вино, а Мирослав Миткин и за розе. Станко Димитров от Калипетрово пък победи в състезанието за резитба.
Виното е най-интелигентната напитка, „алтернатива” на високоалкохолните напитки и срещу употребата на упойващи вещества. Това е мнението на административния секретар на Черноморската регионална лозаро-винарска камара във Варна Денко Георгиев, който бе гост на проведения в Силистра за 19-ти път Празник на лозето и виното „Силвин”. Празникът се организира от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистренска област.
Според Георгиев има увеличение на продажбата на български вина в търговската мрежа за сметка на вносните. През март на общо събрание на камарата ще бъдат обсъждани отношенията между лозари, винари и търговци. Все още бавно се създават сдружения на лозари, но в Южна България вече се изграждат кооперативи. Това дава възможности за осигуряване на суровина за големите производители на вино, които ще могат да следят и за качеството на гроздето.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com