Светла АНГЕЛОВА: Много са инициативите, които ще реализира библиотеката през 2020 година

Share This:


366 нови книги вече са в заемните служби на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра. Те са първата част от общо 2412 т., които Регионалната библиотека закупи благодарение на Програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Новите заглавия можете да следите в каталога на библиотеката /http://213.91.132.248/abnb/ и на сайта на Регионална библиотека “Партений Павлович” в раздел Нови книги – http://libsilistra.bg. За новите книги и за дейността на културната институция разговаряме с директор на регионалната библиотека в Силистра Светла Ангелова.

Г-жо Ангелова, можем да кажем, че новата година започва с добри новини. В библиотеката има нови книги за читателската аудитория…..

Регионална библиотека „Партений Павлович” гр. Силистра участва в проекти на Министерство на културата за финансово подпомагане на библиотеките от 2006 г. През м. октомври 2019 г. за пореден път Библиотеката взе участие в обявената конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.
В началото на м. декември Министерство на културата публикува резултатите от конкурсната сесия, според които е одобрено проектното предложение на Регионална библиотека “Партений Павлович” гр. Силистра за закупуване на 1250 заглавия на стойност 21 968,14 лв., от които финансовата подкрепа от страна на Министерството е в размер на 19 771,33 лв., а останалите 2196,81 лв. се осигуряват от бюджета на Библиотеката.
Набавените благодарение на Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” – 2019 г. са 2412 книги ни позволиха и да покрием изискванията на Стандарта за библиотечно-библиографско обслужване, тъй като бюджетните средства на Библиотеката все още не са достатъчни за това.
Надяваме се и на по-нататъшно ползотворно сътрудничество.
Благодарение на тези проекти статистиката за миналата година сочи, че Регионалната библиотека има ръст над 8% както на читатели, така и на заети материали. Културната институция се посещава от хора от всички възрасти. Не мога да кажа, че някоя от категориите преобладава или доминира. Ние се стараем да поддържаме баланс, както у читателите деца и средношколци, така и сред активно работещите и хората, които са пенсионери и имат повече време за библиотеката. Мисля, че и трите категории по възраст читатели са добре представени и библиотеката може да откликне на техните потребности от новонабавена литература.

На 23 януари в библиотеката предстои награждаването на инициативата „Читател на годината“…

Утре от 17:30 часа предстои връчването на наградите на Регионалната библиотека „Читател на годината 2019”, което се организира за пръв път в Силистра.
Кампанията „Читател на годината” се провежда от няколко години по идея на Столична библиотека и има за цел да насърчава четенето сред всички възрасти.
Това е и първото събитие за нас от настоящата година, което насочва вниманието към четенето, книгите и читателите. Ще поздравим читателите, прочели най-много книги през изминалата година и ще отбележим най-четените автори от силистренските читатели.
Но не искам да издавам повече, каня вашите слушатели да посетят събитието ни.

Регионалната библиотека работи по проекти….

Много са културните и образователните инициативи, които ще реализираме през 2020 година – срещи с творци, с издатели, изложби, конкурси, беседи, уроци, летни читални. Ще организираме отново Маратон на четенето, Национална библиотечна седмица, Седмица на четенето.
През настоящата година ще честваме една забележителна годишнина – 150 години библиотечно дело в Силистра. Нашата юбилейна програма ще включи събития, разкриващи богатството на нашия фонд и много инициативи, насочени към различни аудитории.
Стремежът ни е да продължим да работим за утвърждаването на нашата институция като културен, образователен и информационен център, които участва активно в духовния живот на града и областта в партньорство със сродни културни институции.
Мога само да загатна за една малка част от културната програма, която предстои за м. февруари:
Две изложби на първия етаж във фоайето на библиотеката:
„Одежди и мартеници – вълшебства и багри” – на Виктория Денева и Кристина Джерманска, официално ще бъде открита на 7 февруари, „Дунавски приказки” –залези и изгреви – официално ще бъде открита на 20 февруари.
На втория етаж ще бъде експонирана изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Дора Габе.
Ученически конкурс за есе и рисунка организира Регионална библиотека „Партений Павлович”. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Емил Радев, който в качеството си на посланик на библиотеките в Европейския парламент за поредна година насърчава малките творци и осигурява награди за победителите. Темата е „Чиста природа за по-добро бъдеще”. Всеки, който желае може да се запознае с регламента на конкурса на сайта и фейсбук страницата на библиотеката. Срокът е до 20 март.
За децата в средата на м. февруари ще стартира Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Учредена е през 2013 г. по случай Международния ден на детската книга – 2 април. Името ù идва от приказката „Пук!“ на Валери Петров, в която се разказва за търсенето на вълшебно бисерче, което прави хората по-добри.
Организатор на Награда „Бисерче вълшебно“ е фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Гласуването за съвременни детски книги е онлайн, в началото на всяка календарна година.
Номинираните заглавия са сред най-добрите издателски проекти за изминалата календарна година. И с гордост мога да заявя, че силистренските деца са много активни, защото по брой гласувания ние сме държали винаги първите места.
Продължава също така и работата ни по проекта „Библиотечен портал за достъп до информация за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово и Тутракан – където нашите потребители могат да получат осведоменост в областта на здравните услуги и на транспорта в регион Силистра.
А за най-малките читатели предлагаме с предварително записване курс по програмиране на робота Финч. Финч е малък робот, предназначен да вдъхновява и забавлява учениците в техните първи стъпки в програмирането. Не е нужна предварителна подготовка и познания по език за програмиране, тъй като програмите се изграждат с помощта на шарени блокчета, подобно на пъзел.
И за нашите читатели над 65+ библиотеката организира курсове по компютърна грамотност.

Коя е най-търсената литература от читателите?

Най-четените книги в Детски отдел за 2019 година са:
Може би в процентно съотношение са 50 на 50 български и чужди автори.
В Детски отдел най-четените заглавия са „Български исторически приказки и легенди” на Любомир Николов, „Кико без крила” на Радостина Николова, „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева, Валери Петров, Иван Вазов, Алеко Константинов. А от чуждите автори „Принцът и просякът”, „Приключенията на Том Сойер” от Марк Твен, Джани Родари, Астрид Линдгрен.
В отдел Книгозаемане класацията води книгата на Мария Лалева „Живот в скалите”, Даниел Стийл „Срещи в бурята”, Джефри Арчър „Хрониките на Клифтън”, Венета Райкова „Инсомния”, следвани от Джон Гришам, Дан Браун, Георги Господинов и др.

Предстоят ли безплатни регистрации?

Дни на отворени врати в РБ „Партений Павлович” за 2020 година са на:
10 февруари – по случай освобождението на Силистра от османско владичество
13 май – по случай Националната библиотечна седмица
30 октомври – по случай Деня на народните будители
Но бих казала, че нашите регистрации са символични, за деца, студенти и пенсионери е 2.00 лв., а за работещи е 6.00лв. за 12 месеца.

Какви са вашите пожелания?

Имам нова визия за библиотеката, защото директорската ми позиция ми дава възможност за един по-широк поглед, който обединява различни гледни точки. Библиотечният екип се състои от дългогодишни библиотекари, доказали професионализма си през годините и от млади колеги, сега започващи трудовия си път. Това съчетание на опит, умения и идеи на колегите с по-голям опит и ентусиазма на младите колеги ще ни помогне да развиваме библиотеката като информационен център, образователно пространство, център на съвременни технологии. Имаме желанието в библиотеката да влязат като наши читатели и потребители от различни групи, които да се чувстват добре при нас.
Искам да завърша с едно четиристишието на българския поет и писател Валери Петров от приказката „ПУК!“:

„Свети във морето
на детските игри
бисерче, което
ни прави по-добри…“

Моето пожелание е да сме здрави и добри!

Интервю на Ирена Маркова


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com