Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

Share This:


Саудитска Арабия обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с главния си регионален съперник Ислямска република Иран. Съответното заявление направи оглавяващият външното ведомство на кралството Адел ал Джубейр. „Ние няма да позволим на Иран да застрашава нашата сигурност и стабилност и да създава терористични клетки в страната ни или на територията на съюзнически страни”, каза дипломатът. „Решихме, че е по-добре да скъсаме дипломатическите си отношения, защото Иран продължава да помага за разпространението на тероризма”.
Ал Джубейр отбеляза, че се изучават всички варианти за по-нататъшно действие. „Саудитска Арабия сега разглежда всички съществуващи възможности на всички равнища, в това число и в Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество и ООН. Ще направим всичко, за да гарантираме нашите права”, подчерта той, цитиран от ТАСС.
В събота властите в кралството обявиха за масова екзекуция на обвинени в съпричастност към екстремистки групировки и извършване на терористични актове. Крайната мярка засегна 47 души, повечето от които са свързани с „Ал Кайда” и носят отговорност за нападения, извършени на територията на Саудитска Арабия между 2003 и 2006 година. Най-голям отзвук обаче предизвика екзекуцията на известния шиитски проповедник Нимра ан Нимра. Той е арестуван още през юли 2012 година по обвинения в подстрекателство към масови протестни акции и безредици.
В провинция Еш Шаркия в източната част на кралството, където живеят голям брой мюсюлмани шиити, арестът стана причина за демонстрации. Две години по-късно, през октомври 2014 година, бе произнесена смъртната му присъда. Иранските власти реагираха на разправата с Ан Нимра моментално. „Във време, в което терористи, които кралството подкрепя, нарушават спокойствието и сигурността и са опасност за хората, живеещи в региона, режимът в Рияд извършва екзекуции на политическите си противници, като шейх Ан Нимр”, обяви в събота прессекретарят на външното министерство на Иран Хосейн Джабер Ансари.

Саудитското външно министерство извика посланика на Иран и му връчи нота

Новината за екзекуцията провокира вълна от недоволство и многобройните демонстрации край сградите на посолството в Техеран и консулството в Масхад завършиха с щурмуване на дипломатическите представителства. Както отбеляза Ал Джубейр, дипломатите няколко пъти са искали от иранските власти да усилят охраната, но отговор не е последвал. Според Ал Джубейр от посолството е бил изнесен компютър и документи. В отговор на скъсването на отношенията от Техеран предупредиха, че Рияд само задълбочава стратегическата си грешка с екзекуцията на шиитския богослов. „С обявяването на своето решение да скъса дипломатическите отношения с Техеран, Рияд не може да прикрие голямата си грешка, която направи с екзекуцията на религиозния деятел”, заяви заместник-министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан. Той подчерта, че „решението на саудитските власти само ще задълбочи заплахите за сигурността в региона и ще доведе до още по-голям ръст на тероризма и екстремизма”. ООН, ЕС и САЩ призоваха лидерите на страните от Близкия изток да предприемат стъпки за “успокояване на напрежението”, след кризата между Саудитска Арабия и Иран.
“Ние вярваме, че дипломатическото ангажиране и преките разговори остават важни, за да се работи, въпреки различията и ние ще продължим да призоваваме лидерите в региона да предприемат положителни стъпки за успокояване на напрежението”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от АФП. Според саудитски източник на Ройтерс Рияд е направил тази стъпка заради слабата политика на администрацията на САЩ в Близкия изток.
„Стига. Отново и отново Техеран гледа на Запад. Те продължават да спонсорират тероризма и да изстрелват балистични ракети и никой нищо не прави в тази връзка. Саудитска Арабия не се интересува, че нейните действия могат да разсърдят Белия дом”, цитира Ройтерс източника си. Борсите в Азия не са във възторг от увеличаващото се напрежение в тази и без това гореща част на света. Хонконг започна със спад първата си сесия за годината. Цените на петрола се качиха. /БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com