Ръст на инфлацията в еврозоната през февруари, отчете Евростат

Share This:


През февруари инфлацията в еврозоната успя да надвиши целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто за пръв път от четири години насам благодарение на ново нарастване на енергийните цени, показват предварителни данни на Евростат, цитирани от БНР.
Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната нарасна през февруари на годишна база с 2,0% след повишение с 1,8% през януари. Това е най-високата инфлация в региона от януари 2013 година насам, когато тя също нарасна с 2 на сто.
По този начин инфлацията в еврозоната успя да надвиши, макар и с малко, средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто за пръв път от четири години насам.
Енергийните цени скочиха през февруари с цели 9,2% на годишна база, докато цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха с 2,5% спрямо година по-рано, а цените на услугите нараснаха с 1,3 на сто. Тези данни потвърждават, че рязкото повишаване на инфлацията през последните месеци се дължи в най-голяма степен на солидния растеж на енергийните цени и на нарастване на цените на хранителните стоки.
В същото време обаче основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна за трети пореден месец с едва 0,9%.
Въпреки рязкото повишаване на инфлацията над целевото ниво на ЕЦБ, това е малко вероятно да доведе до скорошна промяна в агресивната парична и лихвена политика, провеждана от страна на Централната банка. През последните седмици редица представители на ЕЦБ, извън тези от Германия, заявиха многократно, че все още не са убедени, че настоящите високи нива на инфлацията ще останат устойчиви, след като енергийните цени престанат да поскъпват драстично.
Междувременно Евростат представи и данни, показващи солиден скок на производствените цени в началото на годината.
Индексът на цените на производител (PPI) в еврозоната нарасна през януари за втори пореден месец с 0,7% на месечна база. Това представлява увеличаване на производствените цени за пети пореден месец и се дължи в най-голяма степен на повишение с 1,8% на енергийните цени след техен растеж с 2,0% през декември 2016 година.
На годишна база индексът PPI скочи през януари с цели 3,5%, след като през декември се повиши с 1,6%, като това представлява най-солиден растеж на производствените цени от март 2012 година, когато те се повишиха с 3,6 на сто.
Ключов фактор за растежа на производствената инфлация е нарастването на енергийните цени в началото на настоящата година с цели 9,7% спрямо януари 2016-а. Основният PPI индекс (изключвайки енергийните цени) нарасна през януари с 1,5% след повишение с 0,9% месец по-рано.
Солидното нарастване на производствените цени е пореден знак за доста бързото повишаване на потребителската инфлация в еврозоната обратно към и дори над целевото средносрочно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com