Руският клуб в Силистра отпразнува един от най-големите празници – Масленица

Share This:


Руският клуб в Силистра организира днес известният сред сънародниците им празник Масленица. Председателката на клуба Нина Георгиева обясни, че в Русия този празник се свързва с края на зимата и началото на пролетта, както и с изгонването на злото. Членове на клуба и техни приятели се събраха пред отрупана с традиционни руски ястия маса – класическите блини /палачинки/ с пълнеж от всевъзможни сладки, солени плънки, класически руски чай, направен в самовар и др.
Традицията за празнуване на Масленица датира от езически времена, обясни още Нина Георгиева. Участниците в събитието, облечени в традиционни руски костюми, поднесоха на гостите си фолклорна музикална програма и богата трапеза.
Преди приемането на християнството празникът продължавал цели 2 седмици. Провежда се в седмицата преди началото на Великия 40-дневен пост, предшестващ православния Великден.
За руснаците това са блините – тънки палачинки. С тях навремето се умилостивявали езическите богове и се привличала повече слънчева светлина в ранната пролет. Най-важният елемент от традицията е изгарянето на сламено чучело, което е символ на отиващата си зима и натрупаните зли мисли. В джобовете на куклата се слагат написани на хартия проблеми за решаване или имената на враговете.
Това е един от най-големите празници в Русия и в останалите славянски страни, а шумните и весели празненства, ярките празнични дрехи и пълната трапеза символизират богатството на руската душа. Масленицата съответства на Сирни заговезни в България.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com