Русия и САЩ готвят космическа мисия до Венера


Тази публикация е прочетена 1391 пъти!

Роскосмос и НАСА работят заедно по мисия до Венера, която да разкрие загадките на планетата и да търси там живот, съобщи в. “Дейли мейл”. Мисията “Венера-Д” ще се състои от орбитиращ и спускаем апарат.
Орбитиращият апарат трябва да работи поне три години, а спускаемият – едва няколко часа. Международен екип от учени, който определя основните задачи на мисията, трябва да предаде доклада си до края на месеца.
Проектът се разработва повече от 10 години. Съветският съюз изстреля няколко сонди към Венера от началото на 60-те години на миналия век до средата на 80-те години.
НАСА се включи в проекта преди три години, по покана на Русия. Венера е малко по-малка от Земята, но има подобна маса. Тя е втората най-близка планета до Слънцето, като орбитата й е на 108 млн. км от него. Една пълна обиколка около Слънцето Венера прави за 225 дни.
Един ден на Венера е колкото 243 земни дни. Плътната токсична атмосфера на Венера се състои предимно от въглероден двуокис и азот, с облаци от сярна киселина. Смята се, че тази атмосфера е допринесла за парниковия ефект, който прави планетата толкова негостоприемна. Температурите там достигат почти 480 градуса Целзий.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com