Румен Радев положи клетва като президент на България


Тази публикация е прочетена 1310 пъти!

Новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.
“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се” – произнесоха двамата.
Текстът на клетвата е записан в Конституцията и е същият, който изричат народните представители и членовете на Министерския съвет при встъпването им в длъжност.
В пленарната зала прозвуча националният химн и химнът на Обединена Европа.
Преди полагането на клетвата председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете решението на ЦИК, с което Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната.
“Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ”. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание.
Радев добави, че в нашата държава съжителстват различни етноси и религии, но въпреки това политическите страсти отказват да се смирят.
„Животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси”, коментира той и добави от морала на политиците и волята им.
“Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България”, посочи още той.
„Държавност се гради с натрупване, бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици”, заяви той.
„Всяко поколение има своите изпитания, Преходът се оказа нашият жребий. Той донесе капитални обществени промени, приета бе нова Конституция”, посочи Румен Радев.
„От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход, но погледът е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите.Погледът на обикновения гражданин вижда друго, свикнахме да гласуваме, но мнозина днес не виждат смисъл да го правят, примирихме се с изборните злоупотреби”, подчерта новоизбраният президент.
„Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм”, обясни той. Според него ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем. /Източник – Дарик/


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com