Румен Радев назначава служебен кабинет, след като встъпи в длъжност


Тази публикация е прочетена 1374 пъти!

Новоизбраният президент Румен Радев е твърдо решен да се придържа към Конституцията и ще огласи състав на служебния кабинет след встъпването си в длъжност. Той обяви позицията си в изявление пред БНТ след обръщение на президента Росен Плевнелиев, в което той заяви, че няма да съставя служебно правителство и отстъпва правото за това на новоизбрания държавен глава, съобщава Дарик.
Румен Радев посочи, че след президентските избори и референдума в България се е създала нова политическа ситуация, а оставката на кабинета е дала старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство, която приключи безрезултатно.
“Конституцията е изрична – сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис”, заяви новоизбраният президент Радев.
“Изтъкнатите в обръщението на президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона”, посочи още той.
Румен Радев акцентира, че в обръщението си президентът Плевнелиев представя отказа си да изпълни конституционно задължение като отстъпване на правомощие и допълни, че основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет.
“Патосът на добрите намерения не замества закона”, подчерта той.
“Конституцията съдържа само възможност за президента да “възлага правомощия”, и то само и единствено на вицепрезидента. Друго “възлагане” на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда”, заяви Румен Радев.
Новоизбраният президент призова политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза, каза Румен Радев.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com