Роуминг таксите отпадат напълно от следващата година

Share This:


Роуминг таксите за мобилни телефони отпадат напълно от юни догодина, но Брюксел предлага условия за постоянно местожителство срещу злоупотреби.
След като Жан-Клод Юнкер обеща, че няма да има 90 дни ограничение за престой в чужбина без роуминг такси, днес Еврокомисията обяви нов подход. Той гарантира на телефонните оператори, че след юни 2017 няма да има масови злоупотреби с купуване на евтини абонаменти в бедните източноевропейски страни и тяхното постоянно ползване на същите цени в други по-богати западни държави.
Комисарят по цифровата икономика Гюнтер Йотингер обясни, че отпадането на роуминга е възможно само за временно пътуване в чужбина – в противен случай много от доставчиците просто ще фалират: “Латвийският телефонен оператор има цени, които са 6.5 пъти по-ниски от тези на ирландски оператор. Регулярната цена във Франция е пет пъти по-висока от тази в Латвия”.
На телекомите ще се даде възможност да проверяват дали всеки потребител постоянно живее в съответната държава или не, допълва националното радио. Ако е в нарушение той отново ще плаща надценки на минута разговор.
В случай, когато имаме човек, който живее във Франция и никога не ходи в Латвия, но иска да си купи латвийска SIM карта и да я използва във Франция. Ако прави това непрекъснато, това се счита за злоупотреба”, обясни той.
Комисията ще представи до 15 декември окончателния текст на новите условия. /Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com