Розови пеликани на „матине“ в резервата „Сребърна“


Тази публикация е прочетена 2889 пъти!

В рамките на седмица в колонията на къдроглавия пеликан в резервата “Сребърна” край Силистра ежедневно е наблюдавано ято от около 20 розови пеликана, информират от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Гостуващите защитени видове са забелязани в обедните часове, на три различни места в колонията.
Къдроглавите пеликани, които в момента са в гнездови период, реагират добронамерено към тях и не проявяват агресия. Това е необичайно, тъй като двата вида пеликани, които се срещат в Европа, обикновено се конкурират за храна. Розовите пеликани използват езерото Сребърна и Дунав като хранителна база, но те гнездят на територията на Делтата на реката. В България няма регистрирано гнездилище на вида, но не е изключено да се формира смесена колония.
Експертите извършват ежедневен мониторинг на защитените видове в резервата. Няма констатирани нарушения на режимите в защитената територия. Гнездовият период на къдроглавия пеликан протича спокойно. Очаква се първите заселили колонията птици скоро да се сдобият с поколение.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com