РИОСВ-Русе обяви два конкурса за ученици от Силистра, Русе и Разград


Тази публикация е прочетена 1465 пъти!

Регионалната инспекция по околната среда и родите /РИОСВ/ в Русе обявява два регионални конкурса по повод Световния ден на влажните зони – 2 февруари, съобщават оттам.
Единият е за изработване на проекти за значка. В него могат да се включат ученици от средния курс. Другият е за електронен банер и в могат да участват младежи от горните класове на обучение. Конкурсът е за учениците от областите Русе, Разград и Силистра. Участниците трябва да фокусират вниманието си върху влажните зони на територията на РИОСВ-Русе – Поддържан резерват „Сребърна“, рибарниците Мечка, Калимок, Остров Пожарево и Гарвански блата.
Целта е да се провокира интереса на младите хора да потърсят информация за ролята на влажните зони, предостявяните от тях екосистемни услуги, значението им за намаляване на риска от бедствия и биологичното им разнообразие, уточняват още от екоинспекцията. Проектите трябва да имат художествена и информационна стойност, креативност и практическа приложимост.
Проектите, придружени с информация за авторите, да се изпращат по е-поща на инспекцията до 2 фувруари включително. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени на 8 февруари 2017 г. на интернет страницата на РИОСВ-Русе. Допълнителна информация за конкурсите е публикувана на адрес: http://www.riosv-ruse.org/konkursinariosv-ruse.html.

***

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. Темата на кампанията през 2017 г. е „Влажните зони за намаляване риска от бедствия“. В контекста на темата, е важно да се знае, че влажните зони предотвратяват или смекчават ефекта от наводнения върху прилежащите земеделски или урбанизирани територии, подхранват подземните води, ограничават ерозията, пречистват водите и поддържат биологичното разнообразие, предоставят множество материални суровини и др.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com