РИОСВ-Русе даде предписания на кметовете за почистване на речни корита и пътища

Share This:


Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе изпратиха писма до 22 общински кмета, с които са им дадени предписания за почистване на речните корита и общинските пътища. В срок до 17 март кметовете следва да почистят коритата, минаващи през населените места и прилежащите територии от наноси и отпадъци, с оглед превенцията от наводнения. До 31 март трябва да се почисти и общинската пътна мрежа, уточняват от екоинспекцията.
След изтичане на сроковете на дадените предписания ще бъдат извършени контролни проверки по места. Кметовете носят персонална административна отговорност в случаите на неизпълнението им, за което законът предвижда глоба от 2000 до 20 000 лв.
През 2016 г. за чистота на речните корита и общински пътища са проверени 152 населени места в 22 общини от контролираната територия и са санкционирани кметовете на три общини.
В резултат на засиления контрол установените замърсявания през 2016 г. са по-малки като количество и размер на замърсената площ спрямо тези през 2015 г., допълват още от РИОСВ. Наблюдава се и тенденция за изпълнение на дадените предписания от страна на общинските ръководства в поставените срокове и с необходимото качество.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com