Резерватът “Сребърна” край Силистра стана част от общ българо-румънски туристически проект


Тази публикация е прочетена 2154 пъти!

60 природни и туристически обекта от двата бряга на река Дунав, сред които и резерватът “Сребърна” край Силистра, са включени в общ трансграничен туристически маршрут от българо-румънски проект. Той бе представен на пресконференция в Силистра. Тя бе организирана в рамките на проекта „Разработване и промоциране на съвместен природо-туристически продукт: Маршрут „Защитено природно наследство на територията на трансграничния регион Румъния-България“, който iе осъществява от българската Асоциация на дунавските общини „Дунав” /АДО/ в партньорство с фондация „Жива природа” от Кълъраш, Румъния.
Според изпълнителите на проекта за пръв път туристически маршрут свързва природното наследство между двата бряга на река Дунав в целия трансграничен регион Румъния – България. Избрани са 60 обекта – по 30 в българската и в румънската част. Маршрутът е резултат от задълбочено предварително проучване, сериозна експертна работа и активни дискусии по време на проведените осем кръгли маси в България и Румъния.
Основни обекти в маршрута са природни и национални паркове, биосферни резервати и влажни зони с международно значение. Приоритети в работата на партньорите след приключване на проекта са популяризиране на маршрута, подпомагане на бизнеса, участие в международни борси, поддържане на актуална информация в разработеното мобилно приложение, организиране на обучения.
Дунавските общини са припознали развитието на туризма като приоритетна секторна политика на местно и регионално равнище е основният извод от работата по троекта. Община Силистра е част от маршрута, благодарение на Биосферен парк “Сребърна”, който през 2017 година бе обявен и сертифициран от 29-ата сесия на Междуправителствения координационен съвет към Програмата “Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО за биосферен парк.
Наред със създаването на трансграничен туристически продукт, в рамките на проекта са разработени две общи стратегии за устойчивото му развитие и за представянето на маршрута на вътрешния и външния пазари, което пък ще допринесе за увеличаване на броя на туристите в региона. Предстои сформиране на Комитет за управление на стратегиите.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com