Първо място за Езикова гимназия в състезанието ,,Евроскола”

Share This:


Първо място за Езикова гимназия в състезанието ,,Евроскола” и участие в програма „Евроскола“ в Страсбург (Франция) през януари, 2016 г. за група от 24 ученици от училището!
Състезанието се проведе в град Русе, на 12.12.2015г. и беше организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България . В него участваха 9 отбора от областите Русе, Силистра и Разград, от средните училища: СОУ „Никола Йонков Вапцаров“, Езикова гимназия „Пейо Яворов“ и ПГСУАУ „Атанас Буров“ от Силистра, СОУ „Христо Ботев“ от Кубрат, от Русе за участие са регистрирани отборите на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ и Английска гимназия „Гео Милев“.
Отборът на ЕГ,, Пейо Яворов” представи пред журито на български и на безупречен немски език, изтегления с жребий въпрос за планираното за 2016г. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Гимназията ни беше представена от Берна Раим, Маргарита Николаева, Ралица Трендафилова от 11б клас; Айлин Айханова и Димитър Плугаров от 12б клас; с ръководител Лилия Лечева и резерва Михаела Попазова.
Уменията на състезателите бяха оценявани от журито въз основа на няколко критерия – познаване и интерпретация на фактите, умение за извеждане на теза и доказателство, креативно мислене, презентационни и комуникационни умения, работа в екип. А доброто владеене на един от трите работни европейски езици – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола“ в Страсбург.
Отборите, които бяха обявени за победители в рамките на състезанието, получиха дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в Страсбург през следващите няколко месеца. Отборът на ЕГ,, Пейо Яворов” извоюва квота за посещение на 24 ученици от Гимназията на Европейския парламент в Страсбург.
Програмата „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.
По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com