Пчелари от Силистра, Шумен, Търговище и Разград излизат на протест заради растителни препарати

Share This:


Организациите на пчеларите в Шумен, Силистра, Търговище и Разград ще се включат в национален протест срещу разрешената употреба на два растителни препарата, които, според тях, вредят на пчелите. Протестът е планиран за 25-и март пред земеделското министерство.
Повод за протеста са две заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, издадени на 29-и януари, които разрешават контролирана употреба на два от забранените с мораториум в целия Европейски съюз неоникотиноиди. Това каза председателят на шуменската организация на пчеларите и координатор за Североизточна България Даниела Челебиева.
“Ще бъдат засети семена на слънчоглед и на царевица, предварително обработени с такива неоникотиноиди и това означава, че отново нашите пчели са застрашени от измиране в последствие от употребата на прашец от слънчоглед, а и от царевица, които са обработени. Пчеларите настояват да се намери форма, под която да се работи с пчеларските организации”, допълни Челебиева. “Протестът е насрочен за 25-и март, когато е празникът Благовещение. Тогава пчеларите за първи път отварят кошерите да събират сладък мед, но тази година явно ще събират и сладка отрова. Призоваваме Министерството на земеделието и храните на диалог с всички пчеларски организации”, обясни тя.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com