Протестиращи срещу тировете в Силистра: 1 месец срок, за да се реши проблема. След това блокада всяка седмица по 24 часа /Снимки/

Share This:


Над стотина души се включиха днес в организирания от ВМРО граждански протест срещу трафика и преминаването на тирове по улиците на Силистра, превърнали живота на живеещите в тези квартали в ад.
Преди началото на протестното шествие по две от главните улици на дунавския град, по които преминават основно тежкотоварните автомобили – “Добрич” и “7 септември”, областният координатор на ВМРО Веселин Георгиев отново подчерта, че протестът не е политически, а просто добруджанската партийна структура иска да помогне на бедстващите силистренци в решаването на техния проблем.
Протестът започна от входа на Силистра на влизане от Добрич и завърши с 30-минутна блокада на местното ГКПП, през което всъщност преминава потока от камиони. В началото протестиращите запалиха факли в памет на самозапалилите се българи по време на националните протести преди няколко години. “Даваме един месец срок на местна и държавна власт да реши този проблем. Ако след един месец той не е решен, започваме да блокираме ГКПП-Силистра по едно денонощие всяка седмица”, обяви Веселин Георгиев. Повечето от участвалите в гражданския протест разказаха за ужасния тормоз, на който са подлагани денонощно от рева на преминаващите тирове, мръсотията по улиците заради липсата на химически тоалетни, двойно повече замърсения въздух. Един от участниците в протестното шествие, чиято къща е на самия бул. “7 септември” разкри, че неотдавна е купил стара и изгнила кола и нарочно я сложил пред дома си, за да попречи по този начин на тираджиите да паркират до прозорците на къщата му.
Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов също се появи на протестното шествие и обясни пред медиите, че общината не може да ограничи трафика, тъй като улиците са част от републиканската пътна мрежа. Той не отговори конкретно на нито един от зададените му въпроси, касаещи проблема на хората. “Към момента сме поставили светофар, за да се намали скоростта, предстои да се поставят неравности тип “легнали полицаи”, но глобалното решение е да се изгради новият мост Силистра – Кълъраш. Подкрепям протестиращите и искам въпросът да бъде решен”, заяви д-р Юлиян Найденов.
Той добави, че протестите на гражданите са справедливи. Според силистренския кмет проведени са срещи с министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Ивайло Московски за решаването на проблема с трафика през Силистра. Юлиян Найденов съобщи още, че е провел разговори и с кметовете на общините, през които преминава коридора Лесово – Силистра, за да направят обща подписка с искане за построяването на мост между Силистра и Кълъраш.

Силно впечатление на протестиращите днес направи дребния факт, че почти през целия ден пред ГКПП-Силистра нямаше почти никакви чакащи камиони. Половин час, след като протестът приключи, тираджийската опашка отново се изви и задръсти силистренските улици…


Comments

comments

Един коментар за “Протестиращи срещу тировете в Силистра: 1 месец срок, за да се реши проблема. След това блокада всяка седмица по 24 часа /Снимки/

  • 11.10.2016 в 18:47
    Permalink

    Щом няма TIR – ове , няма и Дунав мост 3 ! Да заобикалят , както тръбата на Южен поток !

    Тия с факлите да идат да връщат мигрантите ! ….:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com