Промени в закон предвиждат солени глоби за хотелиери, ако отказват информация на полицията

Share This:


Глоби между 1000 и 7000 лв. ще плащат хотелиерите, ако не водят регистър на гостите си и по една или друга причина отказват информация за тях на полицията, данъчните и общините. Това предвиждат промените в Закона за туризма, които вече са публикувани за обществено обсъждане.
Проектът предвижда собствениците на хотели, мотели, апартаментни комплекси, вилни или туристически селища да бъдат задължени да осигуряват автоматичен обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация. За по-малките – семейни хотели, хостели, пансиони, къщи или стаи за гости, се предвижда облекчение. Те ще подават данни за гостите си ден за ден, а не в реално време.
Не е ясно обаче как точно ще се осъществява контролът по места.
По закон и в момента хотелиерите трябва да водят регистър на посетителите си. Разликата е, че подаването на информацията от него се извършва месечно, а част от тях спестяват данните и декларирането на приходите.
Ако общини или туристически сдружения, които стопанисват хижи, не поддържат регистър на гостите си, ще бъдат глобени с 2000 лв., а собствениците на хотели – със 7000 лева, обобщава в. „Сега“. За тези, които не са осигурили или не извършват обмен на данни и не вписват данните на туристите си, глобата ще е от 1000 до 5000 лв. Самото вписване на туристите ще се прави в реално време.
Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова изтъкна, че промените са наложителни „предвид геополитическата обстановка в момента“. Те се правят и с друга цел – изсветляването на доходите в сектора. По данни на министерството над 50% от българския туризъм работи в сивата икономика.
Данните за настанените туристи в единния регистър няма да са публични. Достъп до тях ще имат само НАП, МВР, общините и самите хотели. Данъчните ще събират данни за броя настанени лица и нощувките с цел „контрол на постъпленията от туризма“, а МВР ще има достъп до тях с цел „идентификация“.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com