Производители: Сиренето и кашкавалът в България да се правят от сурово мляко без имитации

Share This:


Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Това поискаха от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Според производители в момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.
От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни.
Председателят на асоциацията Димитър Зоров коментира: „Подкрепяме млекопроизводителите в тази част, в която се казва, че млечни продукти, приличащи на такива, трябва да се правят от сурово мляко. Подкрепяме и млякото да е българско, защото при последните проверки е установено, че в мляко с небългарски произход има вложени добавки.”
Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър.
От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни.
Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com