Проект на Община Кайнарджа поставен сред 12-те най-добри в Европа

Share This:


Проектът за изграждане на система за улично осветление, захранвана със слънчева енергия в община Кайнарджа, реализиран в периода 2010-2013 година, ще бъде включен в брошура, съдържаща 12 добри практики на различни теми от цяла Европа. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Силистра, позовавайки се на писмо до кмета на Кайнарджа Любен Сивев. То е изпратено от представител на Европейската Мрежа за Развитие на Селските Райони в Брюксел.
Брошурата, която ще е на пет езика, ще е част от поредица от публикации в рамките на мрежата, които помагат за насърчаване на обмена на информация и разпространението на добри практики между заинтересованите страни за развитие на селските райони в Европа. Всяко издание на брошурата разполага с избор на проекти по определена тема, които са получили подкрепа от Европейската мрежа чрез програми за развитие на селските райони.
Проектът на община Кайнарджа е бил описан като добра практика и на стария уебсайт на Европейската мрежа, където е обяснено, че „чрез него се дава възможност да се изгради система за енергийно ефективно улично осветление в 9 села в община Кайнарджа, за да се постигне спестяване на разходи на електроенергия и на скъпа поддръжка на съществуващата система за осветление“.
По проекта са изградени и инсталирани 486 осветителни тела, както и слънчеви панели с акумулаторни батерии за всеки от тях на обща стойност близо 1 млн. евро. Община Кайнарджа, която е в района на Силистра, има най-ниската ставка за развитие в региона и се смята за изостанал селски район.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com