Програмата на музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ 2017 – Русе

Share This:


На 14 март, от 19 ч. в Доходно здание, фестивалната програма предлага едно истинско изкушение за съвременния слушател – музика, която преминава през жанрове и поколения, изпълнена от кларинетния квартет Clarinet Factory – три кларинета и един бас кларинет –със сигурност не традиционен състав за камерен ансамбъл.

Музиката, която правят четиримата първокласни чешки кларинетисти Индржих Павлиш, Лудек Боура, Войтех Нидъл и Петър Валашек е атрактивен микс от жанрове, стилистични и технологични импровизации, което превръща техните концерти в истински аудиовизуален пърформанс. Изпълняват музикални творби от различни епохи и стилове – от ренесанс до джаз и модерна музика, които музикантите адаптират сами.

Проектът Clarinet Factory е изключително оригинален и успешен и това го доказват многобройните им участия на редица големи фестивали. Били са и на фестивалната сцена в София, а сега за първи път идват в Русе, за да предизвикат публиката с неподражаемия си стил.

Концертът на Clarinet Factory в рамките на фестивала Мартенски музикални дни се осъществява с подкрепата на Чешки център – София и Министерството на културата на Чехия.

        Специален гост на концерта ще е Посланикът на Република Чехия в България – Н.Пр. Душан Щраух.

На 14 март започва и първият от тазгодишната серия майсторски класове в рамките на 26-то издание на Международна музикална академия „Проф. Саша Попов“, традиционна част от Мартенски музикални дни. От 14 до 20 март ще се проведе майсторският клас по оперно пеене, воден от известната оперна прима Дарина Такова. Заключителният концерт на класа ще бъде на 20 март в зала Европа от 17:30 ч.

На 15 март от 19 ч. четиримата саксофонисти от квартет SIGNUM, които още на миналогодишното издание на фестивала взривиха русенската публика със своя талант, непринуденост и магнетизъм, отново стъпват на сцената на Доходно здание само година по-късно с една още по-възпламеняваща програма за малки и големи, този път в компанията на изумителния Мартинас Левицкис – един от най-атрактивните и неустоимо талантливи млади акордеонисти днес. Заглавието на концерта Четири сезона недвусмислено подсказва любимите творби, които публиката ще има удоволствието да чуе – Четирите годишни времена от Вивалди и Четирите годишни времена на Буенос Айрес от Пиацола. Концертната програма включва още Италиански концерт от Бах.

В същия ден, няколко часа преди концерта им, започва и поредното предизвикателство с марка Мартенски музикални дни Джуниър с главното участие на петимата млади виртуози. От 15 до 17 март ученици от няколко русенски училища ще имат изключителния шанс да се срещнат със саксофонистите от SIGNUM и с акордеониста Мартинас Левицкис. Музикантите ще въвлекат младите меломани в своето изключително атрактивно училищно начинание – Signum4Kids – един амбициозен образователен проект, популярен в цяла Германия и други страни в Европа. Образователните концерти в рамките на Мартенски музикални дни Джуниър се осъществяват с подкрепата на Фондация Америка за България.

Саксофонистите Блаж Кемперле, Ерик Нестлер, Алан Лужар и Гуерино Белароса от SIGNUM и акордеонистът Мартинас Левицкис ще водят паралелно майсторски класове по камерна музика и по акордеон от 16 до 18 март, като заключителният концерт на техните ученици ще бъде на 18 март в зала Европа от 18 ч.

МФ Мартенски музикални дни 2017 се провежда от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.  

Билети: каса Опера, Eventim.bg


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com