Предложиха шефа на музея в Силистра проф. Атанасов за престижна награда

Share This:


Регионалният исторически музей в Добрич предложи проф. д.и.н. Георги Атанасов – директор на Регионалния исторически музей в Силистра, да бъде номиниран за ежегодната награда „Златен грифон”. Тя се присъжда за цялостен принос в развитието на българската археологическа наука. На проф. Атанасов му предстои да отбележи 60-годишен юбилей и 40 години от първата му научна публикация по археология.
Според музейните специалисти, той е археологът с най-високото научно звание и научна степен сред действащите музейни археолози в Добруджа. Автор е на 240 научни публикации и 14 книги в областта на българската средновековна и антична археология и изкуствознание. Специализирал е християнска археология и християнско изкуство в Париж и Бордо, Франция. Дългогодишен проучвател на средновековния и античния Дуросторум-Дръстър, на ранносредновековните крепости в Добруджа в силистренските села Скала, Руйно, Окорш, Ветрен, Пресленци, Цар Асен, на скалните манастири в Северна България, Румънска Добруджа, Молдова и Крим, на античните крепости Тегулицум и на най-големият античен град Залдапа във вътрешността на Добруджа и Северна България.
Ръководител е на 3 трансгранични проекта. Негово дело е обновяването на експозицията на Археологически музей, изготвил е албуми за религиозните паметници в Добруджа и за скалните манастири в Добруджа, публикувал е над 150 научно-популярни статии за културно-историческата наследство на Добруджа и Силистра в централния и местния печат.
През 2015 г. проф. Георги Атанасов разкри в римо-византийския град Залдапа до с. Абрит, Добричко, една от най-представителните и богато декорирани епископска базилика с епископска резиденция от V-VІ в., както и най-голямата раннохристиянска крипта в българските земи под олтара на храма.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com