Предлагат нови, още по-сурови наказания за недисциплинирани шофьори

Share This:


1000 лв. глоба за каране в аварийна лента на магистралата, е новото предложение за наказание на недисциплинираните шофьори. Депутатите предлагат и наказания за шофиране след употреба, а не под въздействие на наркотици, както е досега. Това са част от идеите за поредни промени в Закона за движение по пътищата, който депутатите ще гласуват на есен след лятната си почивка. На този фон от МВР отчитат в рамките седмица в периода 3 – 9 юли малко над 17 000 нарушения на пътя.
1 000 лв. глоба и три месеца без книжка – това е санкцията, която депутатите предлагат за шофиране в аварийната лента. В момента глобата е 20 лв. като за общо нарушение. Цифрите показват, че за шест месеца са засечени 142 случая на шофиране в аварийната лента.
Друго от предложенията – поправка, която да забранява на водачите да карат „след употреба на наркотични вещества“, а не както е досега „под въздействие“. По този начин пробите няма да се обвързват с времето на приема им.
Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди няколко дни, отново ще подлежи на санкция.
В същото време от МВР признават, че въпреки по-строгите санкции, продължават да имат проблем със събираемостта на глобите. До сега например глобите за скорост са вдигнати два пъти.
На този фон проучване на „Екзатка“ показва, че направените до момента законодателни промени до 22-и юни не се борят със същинския проблем, а се фокусират прекалено много около глобите. С най-високо одобрение сред направените поправки се ползва тази, според която на пълнолетните лица, употребили наркотици и алкохол, следва да се търси наказателна отговорност, ако са причинили увреждане или смърт.
Шофьорите почти единодушно одобряват поправките, които биха могли да доведат до спад на пътнотранспортните произшествия. Шофьорите са най-големите скептици относно резултатите от премахването на предупредителните табели за радари и камери по пътя.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com