Празник на динения маджун в с. Смилец

Share This:


През последните дни на месец август в с. Смилец, кметството и читалището, организрат празник на динения маджун. Идеята е да се върнем в задушевното патриархално минало, казват организаторите. 

Кметство с. Смилец и самодейците при НЧ „Светлина -1906 – Смилец” през 2015 г. реализираха първата демонстрация на направа на динен маджун – „От нивата до тавата”. Пременени в народни носии, млади и стари в началото на месец май засяват бостан, за който се грижат до обирането на дините.

В последната неделя от месец август се организира празника, който е съпроводен с народни песни и танци от Добруджа. Елемент от празничната програма са и направата на ателиета с конкурсен характер:
– „Точилката пее”-ръчно приготвена баница;
– „Кулинарни динени фантазии”-изработка на динени фенери, фигурки от диня и други;
– „Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст 0-10 години”-дефиле на оригинална автентична носия на деца.

Целта на празника е да се съхранят и предадат традициите от нашите баби и дядовци на поколенията след нас, да се изградят у младите хора качества като труд, предприемчивост, съпричастност към бита, традициите и поминъка на селото, да се приобщят към опазване, съхраняване и предаване на местното културно-историческо и природно наследство.

Празникът ще се проведе за четвърта поредна година.

Тази година той ще бъде на 26.08.2018 г. в местността „Гизлиджанската чешма” в с.Смилец, общ.Силистра. 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com