Правителството на Борисов отсрочи плащането на концесионната такса на летище София за първите 10 години

Share This:


На прощаване Борисов и кабинетът му направиха щедър подарък на концесионера на Летище – София като разсрочиха за 10 години дължимите такси в ущърб на държавния бюджет и въпреки протестите на опозицията и експертната общност. Срещу икономически неадекватния жест към концесионера още вчера се обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Още вчера, в продължение на цялостната си парламентарна политика в последните години, Корнелия Нинова се обяви твърдо срещу подмолните действия на Борисов в политическото безвремие. Нинова бе категорична, че отказът от концесионни такси е удар върху сигурността на държавата и щета за бюджета:

„Концесията на „Летище София“ е огледало на модела на паралелната държава, срещу която ние се борим отдавна. В тази сделка са събрани отказ от защита на национален интерес и от стратегически обект на националната сигурност, лобизъм и задкулисие.”

Министърът на транспорта Росен Желязков, вместо да защити националните интереси, разяснява, днес, че с отказа от концесионни такси се бил възстановявал баланса на концесията на летище София, а пък опозицията само се опитвала да уязви изключително прозрачната и изгодна сделка. И се хвали, че още този месец държавата щяла да получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева. Фактът е скандален, предвид, че тази такса е дължима още от миналото лято, а до момента в хезната не е влязла нито една стотинка. Желязков дори нарече критиките към договора правен нихилизъм.

“Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на този договор с всички последствия от това”.

Независим експерти коментират, че подписаната в 12 без 5 опрощаваща корекция на договора с концесионера на Летище София, пряко се ощетява бюджета с 240 млн. евро от дължими такси. Освен това концесионерът една година след сключването на сделката още не си е платил концесионното възнаграждение.

Освен с анекса концесионерът беше подпомогнат от държавата и с вдигане на летищните такси през миналата година, което доведе до трус в ръководството на аеропорта. Към момента това увеличение не е влязло в сила, защото се обжалва от нискотарифни авиокомпании и временно новите тарифи са замразени.

Още от самото начало на процедурата БСП се обявиха срещу отдаването на концесия на столичното летище с аргумента, че е заплаха за националната ни сигурност. Във вторник лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за общ фронт срещу концесията.

Източник: БСТВ


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com