Посочиха България сред държавите с умерен риск от разпространение на вируса Зика.

Share This:


България e сред държавите с умерен риск от разпространение на вируса Зика. Това сочи проучване на шведските учени от Университета Умеа, което се базира на данните за разпространяване на заразата, публикувани от Световната здравна организация неотдавна.
Южната част на европейския континент ще бъде най-потърпевша и това се дължи на високите температури през лятото, които пък от своя страна ще увеличат и броя на комарите, разпространяващи вируса.
“През летните месеци много хора пътуват в американските земи обхванати от вируса и така ще го разпространят и на Стария континент”, твърдят шведските учени. Италия, Гърция, Турция, Испания, както и части от Русия около Краснодарск са държавите, където Зика ще се разпространи със сигурност в периода между юни и август.
С голяма скорост вирусът ще се разпространява и в отделни части на Франция, Унгария, Германия, България, Словакия, Словения, Сърбия и Хърватия. В тези държави обаче опасността е по-ниска, подчертават учените.
Присъствието на комари aedes aegypt, топлото време и движението на хора превръщат южната част на Европа в подходящ терен за разпространението на Зика. Според експертите европейските комари от типа aedes aegypt притежават същите възможности за заразяване с вируса, както и тези от Южна Америка.
Една трета от европейските държави са определени като “умерено рискови”. Сред тях, заедно с България, са още Италия, Малта, Франция, Хърватия, Израел, Испания, Монако, Сан Марино, Турция, Швейцария, Гърция, Румъния, Словения, Грузия, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина.
До момента в Европа с вируса Зика са заразени 400 души, но не е регистрирано разпространението на болестта. Всички заболели са били заразени по време на пътуванията си в Южна Америка. Зика се свързва и с болестта Guillian-Barreov, която предизвиква отслабване на мускулите, дихателни проблеми и парализа. /Източник- БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com