Полицията и пожарната в Силистра предприемат мерки за обществения ред и сигурност по Великденските празници. Препоръки

Share This:


В навечерието на Великденските празници Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра осъществяват комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност. Полицейско присъствие ще има на всички религиозни и публични прояви в населените места. Планирани са специализирани полицейски операции с цел противодействие на посегателствата срещу собствеността на гражданите.
Създадена е организация за осигуряване на безопасността на движението преди и по време на празничните дни. Пътни полицаи ще следят за водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство.
Приключват проверките на огнеборците в храмовете в Силистренска област, където ще се провеждат тържествени ритуали. До момента са проверени 32 от тях, като нарушения не са констатирани. С превантивна цел със служителите на храмовете се провеждат инструктажи с оглед стриктното спазване на правилата за пожарна безопасност. Дежурство на противопожарен автомобил ще има в района на Катедралния храм „Св.Св. Петър и Павел” в Силистра по време на празничното богослужение в нощта на 15 срещу 16 април.
Препоръки за безопасност по време на Великденските празници

Ако ще отсъствате от дома!

Ако отсъствате от дома си по време на празниците, проверете заключващите устройства на вратите, укрепете прозорците на по-ниските етажи. Не оставяйте големи парични суми и ценности в жилището. Уведомете за отсъствието си приятел или съсед, на когото имате доверие.

Не се хвалете в социалните мрежи, че ще отсъствате!

Бъдете внимателни какво публикувате в социалните мрежи и в никакъв случай не давайте информация за дните, в които ще отсъствате.

Опасност от телефонни измами!

По време на празниците е възможно да се активизират телефонните измамници. Затова бъдете особено внимателни, ако получите обаждане с искане на пари. Най–популярните сценарии са: искане на съдействие за участие в полицейска акция по залавяне на телефонни измамници, избягване на наказателна отговорност след тежко ПТП, скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, освобождаване на колет от чужбина с пари и ценности, но са възможни и други престъпни схеми.
Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, търсете обратна връзка, свържете се с полицията на тел.112.

Опасност при търговия със селскостопански животни!

Контактуването с непознати лица, представящи се за купувачи, изисква повишена бдителност. Не рядко това са крадци, които под предлог, че изкупуват животни предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. В други случаи един от „търговците” отвлича вниманието на домакина, докато съучастникът му влиза в къщата, за да извърши кражба.
Затова не оставяйте непознати лица сами в имота си под какъвто и да е предлог. Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб или под дюшека.

Спазвайте правилата за пожарна безопасност!

Когато сте у дома: Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали. Пазете косата и дрехите си, когато палите свещ. Употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места. Когато излизате от дома, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.
На обществени места: Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ. Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит.
При влизане в обществена сграда обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя, по който сте влезли, и местата на противопожарните уреди. При инцидент запазете самообладание и без блъскане се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движете ниско до земята.
В случай на евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите противопожарни екипи. Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете противопожарните екипи за тяхното местонахождение.
Препоръки за безопасно движение по пътищата през Великденските празници

Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътувания, съпроводени с различни емоционални състояния. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.Топлите дни предполагат повишаване на интензивността на движението по пътищата на страната. Активност се отчита и по отношение на управлението на двуколесни пътни превозни средства – велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Нови и не дотам опитни шофьори добиват псевдоувереност и сядат смело зад волана, отправяйки се на дълъг път. Неправоспособните водачи необмислено карат коли и мотоциклети, рискувайки не само своя живот.Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно. След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.Компромисите, които сме склонни да правим заради празничното настроение, не бива да ни прави небрежни към собствената ни сигурност и тази на нашите близки. За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРЕВОЗНОТО СИ СРЕДСТВО

Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

Планирайте отрано и практично пътуването.Използвайте светлата част на деня за придвижване.Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.Преди шофирането починете добре.Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитнияг водач.Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.
Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред вас.
При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.
При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА

Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.
Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.

ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.
Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com