Подписаха договора за изграждане на тол системата


Тази публикация е прочетена 1094 пъти!

Увеличение на таксите за коли няма да има при въвеждането на тол системата, заяви регионалният министър Николай Нанков след подписването на договора за изграждането й, цитиран от Агенция “Фокус”. По-високи ще са цените за тежкотоварни автомобили, добави той и изтъкна, че електронната система ще въведе справедлив модел на таксуване.
150 милиона лева е стойността на договора, а срокът за изграждане и въвеждане на тол системата е 19 месеца. “Капш трафик солюшънс” ще изгради тол системата за своя сметка, а държавата ще я изплати от приходите след въвеждането й. Тол системата ще бъде проектирана и изградена за 7 месеца, след което ще започне поетапното й въвеждане. 12 месеца ще се правят тестове и оценка на ефективността.
Системата ще въведе справедлив и честен модел на таксуване при преминаване по нашите пътища, каза министърът. “Защо казвам справедлив и честен модел? Защото понастоящем 70 на сто от приходите в пътната агенция на база на винетните такси се формират от ползвателите на колите, а тези, които амортизират в пъти повече пътищата – камионите, съставляват по-малко от 30 на сто от стойността на всички приходи, които агенцията събира”, коментира Нанков.
Автобусите и тежкотоварните автомобили ще заплащат за изминато разстояние по цени на километър, които предстои да бъдат определени.
За колите цените ще останат непроменени. Те ще се ползват електронни винетки с фиксирана стойност, обясни министър Нанков. Шофьорите ще купуват винетка с различен срок, както досега, само че тя няма да е хартиена, а ще се въвежда като информация в електронна платформа. Проверката ще се осъществява чрез видеокамери.
“Електронната винетка не е документ, който се окачва на колата. По регистрационния номер на база информация, която ще бъде генерирана от трафик камерите, ние ще имаме информация всеки автомобил платил ли е винетка, движи ли се с такава и или не и съответно за какъв срок е платена”, каза министърът.
Около 1 милиард лева приходи се очакват в първата година след въвеждане на тол системата, което е в пъти повече от приходите в момента. Всички средства ще се използват за пътна инфраструктура.
Една от първите задачи при проектирането е изборът на обхват. Очаква се тол системата да включва около две трети от републиканската пътна мрежа. “Има различни варианти и хипотези за базата на определен обхват. Едната от тях е магистрали и пътища първи и втори клас, другата е за магистрали, първи, втори плюс част от трети клас пътища. Има трета хипотеза – магистрали плюс пътища от първи, втори и трети клас, но този процес и това решение ще бъде взето в рамките на седем месеца”, каза Нанков.
Тол системата ще направи събирането на такси гъвкаво и ще позволи да се регулира трафикът, добави Нанков. Би било възможно, например в бъдеще да се въведат уикенд и еднодневни винетки, обясни регионалният министър.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com