Подготовка за зимата стартира в Силистра

Share This:


В Областна администрация бе проведено заседание на Областен щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, свикано от областния управител Ивелин Статев в изпълнение на задължение на държавната и местните власти, както и на регионалните институции.
 
На поканата на представителя на държавната власт в област Силистра се отзоваха всички регионални звена – ОДМВР, ПБЗН, ОПУ, РЗИ, ОДБАБХ, РУО на МОН и др., както и три от общинските администрация – Тутракан, Главиница и Ситово.
 
Всеки от участниците в заседанието докладва за готовността за зимата от името на институцията, която представлява. В обобщение областният управител заяви: за да бъдат изпълнени задачите пред предстоящите предизвикателства, са необходими предварителна подготовка, правилна организация и добра комуникация.
 
Както и правилно проведени преговори от страна на местните власти с партньорите им при почистване на пътища и провеждане на други вменени им от закона мероприятия при зимни условия. Той акцентира също, че при проблеми освен ресорната институция трябва да бъде уведомена и Областна администрация, за да се търсят и други пътища за разрешаване на възникналите ребуси.
 
С изключение на община Силистра до крайния срок – 29 октомври, до областния управител са пристигнали доклади от останалите общини в областта. В устен план и на заседанието присъствалите от тях представиха извършеното до момента, както и това, което им предстои – актуализиране на списъци на родилки (вкл. чрез кметовете се издирват нерегистрирани бременни), за да бъдат представени на областно ниво.
 
ОД на РЗИ в Силистра е направила проверка по места относно плановете, за да стане ясно, че болниците в Силистра, Тутракан и Дулово имат общо 56 резервни легла. В Силистра и в Тутракан има дизелови агрегати за работа при липса на електричество.
 
Проверки са направени и на трите пристанища в Силистра – „Дръстър“, АДМ и Пристанищен комплекс. От електроразпределителния район декларираха, че нямат проблем с техниката, работната ръка и горивата. РУО на МОН: има транспорт за пет от седемте държавни училища в областния център. Без нафта засега са само основното училище в Алфатар, както и детските градини в селата Калипетрово и Проф. Иширково.
 
В и К Силистра: има осигурени наличности при аварийна обстановка, но има нужда от помощ от общините при придвижване на техниката на екипите. ПБЗН: две МТЛБ-та са в изправност и са в готовност да помагат на бедстващи хора. Очакват списъците на техниката в областта, за да ги вкарат в Единна спасителна система (засега само община Кайнарджа е представила информация по въпроса).
 
Областно пътно управление: 69 са машините, предвидени да участват в решаване на проблеми. Снабдяването с инертни материали е на 100%  – налични са 5 600 т пясък. Върви изкърпване на 4 400 кв.м. пътища в областта, като за отбелязване е, че през тази година са ремонтирани 32 км от републиканската пътна мрежа, а предстои работа и по още 9 км в Кайнарджанско.
 
Поставен бе и един проблем, актуален от няколко години насам, а именно: липсата на средства, осигурени от държавата за ОПУ относно косене на трева и почистване на крайпътните участъци, за да не се създават характерните за няколко места в Крайдунавска Добруджа т.нар. условия за снегонавяване (вече е почистено едно от тях – в района на Антимово ханче).
 
От общините заявиха също, че е проблемна работата с арендатори, които не желаят да се ангажират със снегопочистване, тъй като изразяват недоволство от предлаганите разценки за услугата, за осъществяване на която ползвали скъпа частна техника.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com