Повече подкрепа и по-лесен достъп до европейските фондове поискаха на среща с вицепрезидента от ЗК “Нива – 93” в село Професор Иширково

Share This:


„Необходима е по-голяма подкрепа от държавата. Намаляват се субсидиите, а се увеличават изискванията. Постоянно се говори, че държавата трябва да стимулира родното земеделско производство, а същевременно не прави всичко нужно за това.“ Това сподели на среща с вицепрезидента Илияна Йотова Велика Славова – дългогодишен председател на Земеделска кооперация „Нива-93“ в село Професор Иширково. Кооперацията, която отбелязва 25 години от създаването си, е една от най-големите и стабилни в България.

Кооперацията обработва близо тридесет хиляди дка, на които основно се отглеждат зърнени култури, както и плодове. Освен селскостопанската дейност ЗК „Нива-93“ развива и производство на хляб, закуски и сладкарски изделия.

„Преди 25 години, когато създадохме кооперацията, целта беше да се осигури работа на всички. 25 години по-късно това се случва все по-трудно“, заяви Велика Славова. Като основни проблеми тя посочи застаряването на населението и недостига на работна ръка. „Преди време четири автобуса извозваха берачи от околните населени места, сега е един, при това полупразен“, посочи тя. В момента 150 души работят на постоянен трудов договор в кооперацията.

 

Липсват достатъчно пазари за продукцията, а изкупните цени са много ниски, почти равни на себестойността на продукцията, сподели Велика Славова. По думите й при всеки възникнал проблем държавата се оправдава с Европейския съюз. Славова очерта и слабостите в неговата политика по отношение на селскостопанските производители. Все по-тромави стават процедурите по усвояване на европейски средства, появяват се все нови и нови критерии.

„Европейският съюз финансира дейности, от които после не се интересува. Сега са протеиновите култури. Стимулите за тях са много ниски, никакви пазари няма за тях, а същевременно са задължителни“, отбеляза председателят на ЗК „Нива-93“.

 

Кооперацията провежда и активна социална политика. Стимулира финансово млади семейства с деца. Подпомага лечението на социално слаби хора, както и различни мероприятия в село Професор Иширково.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е категорична, че всички проблеми на селскостопанските производители трябва да бъдат поставени на масата и държавата да поеме активна роля при решаването им. Необходимо е процедурите по усвояване на европейските фондове да станат по-гъвкави. „Особено важно е България да заяви ясна позиция за това, особено днес, когато се водят преговорите за следващия бюджет на ЕС“, отбеляза вицепрезидентът.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com