Повече подкрепа и по-лесен достъп до европейските фондове поискаха на среща с вицепрезидента от ЗК “Нива – 93” в село Професор Иширково


Тази публикация е прочетена 1746 пъти!

„Необходима е по-голяма подкрепа от държавата. Намаляват се субсидиите, а се увеличават изискванията. Постоянно се говори, че държавата трябва да стимулира родното земеделско производство, а същевременно не прави всичко нужно за това.“ Това сподели на среща с вицепрезидента Илияна Йотова Велика Славова – дългогодишен председател на Земеделска кооперация „Нива-93“ в село Професор Иширково. Кооперацията, която отбелязва 25 години от създаването си, е една от най-големите и стабилни в България.

Кооперацията обработва близо тридесет хиляди дка, на които основно се отглеждат зърнени култури, както и плодове. Освен селскостопанската дейност ЗК „Нива-93“ развива и производство на хляб, закуски и сладкарски изделия.

„Преди 25 години, когато създадохме кооперацията, целта беше да се осигури работа на всички. 25 години по-късно това се случва все по-трудно“, заяви Велика Славова. Като основни проблеми тя посочи застаряването на населението и недостига на работна ръка. „Преди време четири автобуса извозваха берачи от околните населени места, сега е един, при това полупразен“, посочи тя. В момента 150 души работят на постоянен трудов договор в кооперацията.

 

Липсват достатъчно пазари за продукцията, а изкупните цени са много ниски, почти равни на себестойността на продукцията, сподели Велика Славова. По думите й при всеки възникнал проблем държавата се оправдава с Европейския съюз. Славова очерта и слабостите в неговата политика по отношение на селскостопанските производители. Все по-тромави стават процедурите по усвояване на европейски средства, появяват се все нови и нови критерии.

„Европейският съюз финансира дейности, от които после не се интересува. Сега са протеиновите култури. Стимулите за тях са много ниски, никакви пазари няма за тях, а същевременно са задължителни“, отбеляза председателят на ЗК „Нива-93“.

 

Кооперацията провежда и активна социална политика. Стимулира финансово млади семейства с деца. Подпомага лечението на социално слаби хора, както и различни мероприятия в село Професор Иширково.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е категорична, че всички проблеми на селскостопанските производители трябва да бъдат поставени на масата и държавата да поеме активна роля при решаването им. Необходимо е процедурите по усвояване на европейските фондове да станат по-гъвкави. „Особено важно е България да заяви ясна позиция за това, особено днес, когато се водят преговорите за следващия бюджет на ЕС“, отбеляза вицепрезидентът.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com