Повече българска музика да звучи в радиоефира обсъждаха в парламента

Share This:


Българските музиканти и певци получиха подкрепа от левицата в настояването си за въвеждане на задължителни квоти за нови родни музикални произведения в радиоефира. Петицията на творците срещна одобрението и на Антон Кутев, зам.-председател на ПГ “БСП за България” и председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. В края на м.г., депутатите от левицата Нона Йотова и Крум Зарков дори имаха идея за законопроект, с който да бъдат въведени правила и квоти за родни музикални произведения не само за БНР, а и за частните радиостанции.

“В 11 от 28 държави членки на ЕС е предвидено гарантирането на присъствие на музикално съдържание в радиоефира, създадено на съответния национален език или от композитори, продуценти и изпълнители от съответната държава. Посочени са изрични квоти – най-малко 8% до най-много 65%. В две от останалите 17 държави членки на ЕС също е регламентирано, но без изрично да са посочени проценти”, посочи Кутев. Той обясни, че има различни квоти за частни и обществени доставчици. 

Петицията е изпратена на 40 места, 10 субекта са отговорили, а девет от тях я подкрепят. Единствено СЕМ е изразил опасения. Кутев отбеляза, че медийният регулатор трябва да прецени дали ще може да контролират подобна промяна в закона.
“Квотата за българска музика е всеобщо призната необходимост. Не трябва да си задаваме въпроса дали трябва да се направи, а как да стане”, коментира зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Крум Зарков. Той отбеляза, че подобен ход ще увеличи палитрата на българската музика в ефира. “Според проучване българският език е на изчезване. Той е от 5000 езика, които до 2050 г. ще се говорят от страшно малко хора. Това е тенденция”, подчерта той. 

“Това е национален въпрос, лобизъм за българската музика. Не съм си представял, че на народен представител, българин, ще му се налага да защитава идеята, че българските радиа трябва да излъчват българска музика. Трябва да се каже не дали, а веднага да се започне писането на закон”, включи се и Георги Свиленски от БСП.
“Аз съм автор и изпълнител на българска музика. В момента няма конкуренция, а геноцид над независимите български автори”, допълни темата народният представител от левицата Нона Йотова.

На комисията присъстваха представители на СЕМ, Комисията по култура и медиите, вносителите на петицията, автори, музиканти и продуценти, Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, организации, представляващи музикалната общност, както и представители на радиа.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com