Петър Курумбашев е евродепутат на годината в категория „Транспорт“

Share This:


Петър Курумбашев, член на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, е победител в категория „Транспорт“ на ежегодните награди “MEP Awards”. Малко повече от година след встъпването му в длъжност, българският евродепутат бе един от тримата, отличени за работата си две в категории – “Нови технологии” и “Транспорт”. 

Наградите MEP Awards, инициатива на The Parliament Magazine, се връчват ежегодно от 2005 г. насам. Категориите тази година бяха 18, като във всяка една от тях се състезаваха по трима души. Номинацията е в резултат на приноса на евродепутата в съответната сфера на работа. 

През последната година, като член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (TRAN), Петър Курумбашев работи активно за стимулирането на прехода на транспортния сектор към чиста енергия чрез насърчаването на електрическата мобилност и използването на горивни клетки и водород. Петър Курумбашев е и единственият член на Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) от България. 

През януари Европейският парламент прие доклад за насърчаване на иновациите в областта на чистата енергия, по който Петър Курумбашев беше докладчик в сянка. По време на дебата българският евродепутат заяви, че Европейската комисия трябва да оцени ползите от електрическата мобилност и използването на водород в транспорта и да насърчи финансирането на иновациите за развитие на инфраструктурата и решенията за съхранение на енергия. По инициатива на Курумбашев идеята за финансови стимули и насърчаване на електрическата мобилност и водород в транспорта бяха включени и в доклада на Европейския парламент относно бюджета на ЕС след 2020 г.

В началото на март Петър Курумбашев бе сред съорганизаторите на конференция в София, посветена на електрическата мобилност, в рамките на която своите виждания по темата споделиха представители на Европейската комисия, български общини, експерти от Виена, Барселона и Копенхаген и водещи автомобилни и ИТ компании.

През октомври 2017 г. Курумбашев беше инициатор на обща позиция на българските евродепутати относно европейското законодателство в  автомобилния транспорт – той се бори за това да бъдат защитени правата на българските международни шофьори и превозвачи. 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com