Петко Добрев: Властта превърна децата с увреждания в обикновени материални активи


Тази публикация е прочетена 1176 пъти!

През тази година навърших 50 години. За тези 50 години съм видял доста неща.

Видял съм и хубаво, видял съм и лошо. Не беше ми се случвало да видя нещо и да не мога да го опиша. Но и това се случи. Видях протеста на майките на деца с увреждания. Видях го – много изживяна болка и обида от властта. Да, тази власт  е отгледала  система, която ги убива. Майките на деца с увреждания ги разбирам. Съчувствам  както на децата с увреждания, така и на техните близки. Трудно ми е да опиша тяхната болка, защото тя е голяма, но все пак донякъде мога да го направя. Тези майки са съвременни героини и пазители на човещината.

Не мога да опиша обаче отношението на властта, т.е .системата, която ги убива. Тя е превърнала децата с увреждания в обикновени материални активи. Когато трябва системата да нахрани свои любимци, то тя им позволява да зачислят по опис стотици хиляди деца с увреждания и техните родители и така да получи на бройка немъчени държавни парици. С тези държавни парици системата се грижи за щастието на своите любимци. А тези любимци, когато се наложи бранят системата, която ги храни, но същевременно убива други.

Когато се наложи любимите НПО бракуват ненужните материални активи и ги лишават от социални услуги. Каква е причината за бракуването на тези материални активи – майките им участват в протести срещу системата, която храни НПО на любимци.

Как да наречеш това? Да кажеш, че е цинизъм – малко е. Да кажеш, че е нечовешко – малко е. Не мога да намеря думи, с които да го определя. За това и спирам да пиша. Но бих си позволил да отправя един апел към властта. Прочетете разказа на Алеко Константинов „Пази Боже, сляпо да прогледа“  и вижте първите три реда на 249 стр. от  12 том на „Българско народно творчество –пословици, поговорки, гатанки“:

“Майчина клетва на сухо не пада. Майчина клетва се стига. Майчино око се не лъже.”

 

Мнение на историка Петко Добрев 

 

Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com