Пеликаните отлетяха от резервата “Сребърна” с поколението си


Тази публикация е прочетена 2355 пъти!

Къдроглавите пеликани отлетяха от гнездавата колония в резервата „Сребърна“ край Силистра заедно с малките, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. В момента се наблюдават около 10 двойки, загнездили по-късно. Те облитат съседни водоеми – сигурен признак, че се подготвят да напуснат гнездата си заедно с младите.
През гнездовия период тази година 70 възрастни двойки се сдобиха с около 100 млади пеликана. Благоприятните метеорологични условия са причина за по-ранното пристигане на защитените в световен мащаб красиви птици. В последните години, поради мекото зимно време, гнездовият период започва по-рано, уточняват от русенската екоинспекция.
Основното ято долетя в средата на януари, а през февруари птиците формираха двойки и в края на март бяха забелязани първите новоизлюпени пеликанчета, допълват още от РИОСВ. В резервата се наблюдават чайки и лопатарки, за които гнездовият период не е приключил.
След като и последните птици отлетят, комисия ще оцени състоянието на платформите, укрепването им и косенето на тръстиката, за да се подготви колонията за следващия гнездови период. Експертите на РИОСВ в Русе ще се консултират със специалисти от БАН за възможностите за проследяване на миграцията им, допълват от екоинспекцията.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com