Пеликаните в резервата „Сребърна“ започнаха да свиват гнезда

Share This:


Защитените в световен мащаб къдроглави пеликани са започнали старателно да събират материал за оформяне на гнезда в близкия до Силистра резерват “Сребърна”. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.
В момента на наколната платформа и наземната част пребивават 60 от красивите птици. Около 10 екземляра са наблюдавани в разтопената част от езерото. Птиците са със силно зачервени гуши, което е белег за началото на брачния период. Очаква се с повишаване на температурите броят на птиците да се увеличи. Колонията на къдроглавия пеликан в резервата “Сребърна” през последните няколко години се обитава от 70-80 двойки.
Оживление настъпва и при другите обитататели в резервата, уточняват още от екоинспекцията в Русе. Големи ята лебеди, водни кокошки и сиви чапли са наблюдавани през последните дни. Все още езерото е покрито с лед. Само около 1/3 от голямото водно огледало е разтопено.
Обстановката в резервата е спокойна. Ежедневно на територията на „Сребърна“ се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици. До момента не са установени птици с нехарактерно поведение. Ежедневно се поддържа връзка с Областна дирекция по безопасност на храните в Силистра и се съобщава за обстановката в резервата.
На територията на резервата „Сребърна“ все още важат забраните за достъп на външни лица и любителски риболов, въведени със заповед на министъра на земеделието и храните, припомнят в заключение от РИОСВ-Русе.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com