ПГМТ „Вл. Комаров”-Силистра: По-голям от хляба няма!


Тази публикация е прочетена 1941 пъти!

На 01.12.2015г. в ПГМТ „Вл.Комаров” се проведе среща- презентация на традициите, обичаите и ритуалите на различните етноси под надслов „ По- голям от хляба няма!” във връзка с реализиране на 2-ра стъпка „ЕДИН- Е- НИЕ” от стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.
Съвместното мероприятие бе осъществено от УУП и 8А на ПГМТ „Вл. Комаров”с директор инж.П. Георгиева и ученици от Дом за деца лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”, гр. Силистра с директор г-н Стойчев.
По време на срещата учениците разгледаха трапезата като обединяващ фактор в ежедневното общуване между отделните етноси. За всеки етнос е чест да приеме на трапезата си и нахрани добре представител на друг етност, когато му дойде на гости.
Оказа се, че изисканата трапеза е една от характеристиките на висшата дипломация. Повечето дипломатически преговори завършват на масата. Дори срещата на Путин, Меркел, Буш и Блеър на срещата на Г- 8 в Германия завърши там. Политическото послание никога не е далеч от покривката на масата. При последното посещение в Белия дом на японския министър-председател Джуничиро Коидзуми през юни 2006 година му бе сервирано прословутото говеждо от Кобе, приготвено от отгледано в Тексас животно. Точно по това време Вашингтон настояваше Токио да поднови вноса на американско говеждо, преустановен заради болестта “луда крава”. А доколко важна е трапезата в дипломацията доказва и всеизвестната истина: ”Когато дипломатите не си свършат работата, идват танковете.” Ще ни струва много по- малко, ако заложим на трапезата, нали? ?
Освен това, представителите на УУП разгледаха и виждането на Учителя Петър Дънов за хляба. Според лекцията на Учителя „Двата пътя”, на Земята има два пътя по които ходят всички живи същества: пътя на хляба и пътя на водата. Хлябът и водата са реалната страна на проявения живот. Без тях животът не може да се прояви. Другояче казано: без хляб и вода животът не е достъпен за живите същества. Живее само този, при когото хлябът и водата присъстват. Расте и се разива само този, при когото хлябът и водата присъстват. Ето защото би трябвало да уважаваме хляба, ако искаме да има поколение и след нас.
А новопостъпилите в 8- ми клас ученици, ни представиха драматизация на „Притча за хляба”, от която разбрахме как надхитрявайки Божиите стражи, българинът се е сдобил с хляба. Беше интересно и забавно!
След това учениците изгледаха и един филм „Приказка за хляба” от Алекс Христов с участието на д-р Теменужка Любенова,отец Петър, археолога Малгожата Тулова и етнографа Румяна Хаджиева. Съавторският колектив на този филм проследява появата на хляба в древността и неговата символика по линия на обредността и мястото, което заема в езическа и християнска България. И за пореден път по време на нашето кулинарно парти всички бяха убедени в това, че по- голям от хляба няма.
И след толкова много думи за хляба, нямаше как да не си спомним и апетитния аромат на топъл хляб! Нямаше как да не ти се прииска да замесиш и ти хляб и топло изпечен да си го хапнеш! И давайки си сметка, че това не би могло да се случи в бюфета за закуска на ПГМТ „Вл.Комаров”, те решиха да замесят и опекат сладки бабини курабийки, които ухаеха не по- малко приятно от топъл хляб. Веднъж взели решението, учениците бързо сформираха 3 отбора и с помоща на своите учители- класната Светлана Алтунян и учителя-отговорник за дейността на УУП- Татяна Кинджакова, замесиха, изпекоха и украсиха със захар и шоколад бабините сладки. Коледа иде, приятелю! Добре е да можеш и ти да приготвиш нещо вкусно за коледната трапеза у вас…
Победител стана отбора, който успя да направи най- голям брой и най- добре оформени и украсени сладки! Състезаваха се само 9 от учениците, но това не им попречи да споделят готовите сладки с децата от дом „Димчо Дебелянов” и останалите свои съученици.
А за доброто настроение, докато се изпекът сладките, се погрижиха Добромир Добрев и Радослав Радев от 11 А клас. С любимата музиката и топлите сладки партито беше пълно!
Гледаш, слушаш и си мислиш, че ти се иска да го кажеш, без значение дали тези, които трябва да го чуят, наистина ще го чуят: „Когато всички са сити, етнически противоречия няма!”
Клуб „Ексклузивен репортер”, към УУП при ПГМТ „Вл. Комаров”, гр.Силистра


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com